• Toxiinfecţia alimentară

  Dacă „ceva nu ţi-a priit”, cel mai probabil suferi deja de o formă mai mult sau mai puţin uşoară de intoxicaţie alimentară. Mai exact, unul sau mai multe alimente ingerate erau purtătoare de viruşi, bacterii sau microorganisme, responsabile acum de simptomele specifice.

  Simptome

  Toxiinfecţia alimentară se manifestă în general prin greaţă, vărsături, diaree, disconfort abdominal sau crampe intestinale. Aceasta deoarece microorganismele care au ajuns prin intermediul hranei în corpul victimei trec prin pereţii intestinului subţire, putând uneori să ajungă chiar şi în sânge.

  ATENŢIE! Uneori toxiinfectia are şi simptome deosebite, datorate bacteriilor sau paraziţilor cu care s-a intrat în contact. Astfel, victimele pot suferi de oboseală acută, vedere dublă, crampe musculare, paralizii la nivelul membrelor ş.a. Prin urmare, orice formă de toxiinfecţie necesită un control medical obligatoriu!


  Cauze

  Dincolo de faptul că intoxicaţia alimentară înseamnă contactul organic cu viruşi, bacterii sau microorganisme, esenţială pentru prevenţie este, evident, conştientizarea modurilor în care se creează o astfel de situaţie. Toxiinfecţia alimentară poate fi provocată de ingerarea unor alimente care nu au fost păstrate sau gătite corect, fapt care a prilejuit dezvoltarea microorganismelor în condiţii propice, deci înmulţirea lor astfel încât să afecteze grav sănătatea consumatorului. Este posibilă, de asemenea, contaminarea legumelor şi fructelor prin intermediul îngrăşămintelor sau apei. O altă cauză mai poate fi contaminarea alimentelor de la persoane purtatoare, sau dimpotrivă, contaminarea persoanelor de la simpla manevrare a alimentelor.


  Primul ajutor

  Toxiinfecţia impune restricţii în primul rând în regimul alimentar. Prin urmare, persoana infectată va mânca brânză proaspătă, supe clare de legume, cartofi fierţi/copţi, pâine prăjită sau alte tipuri de produse de panificaţie cu textură uscată. Esenţială este hidratarea, deoarece simptomele specifice provoacă pierderea rapidă de lichide. Se recomandă ceaiurile de plante şi apa plată, în cantităţi mai mari decât cele zilnice recomandate.


  Prevenţie

  Achiziţionarea alimentelor din surse sigure, care beneficiază şi de locuri potrivite de depozitare este o primă măsură de precauţie. De asemenea, este important ca hrana să fie pregătită în spaţii optime din punct de vedere medico-sanitar şi doar de către persoane fără probleme de sănătate. Nu în ultimul rând, pregătirea corectă a alimentelor îndepărtează şi ea din riscul contractării unei toxiinfecţii alimentare.

  ATENŢIE! Toxiinfecţiile sunt extrem de periculoase pentru femeile însărcinate si pentru copii. Orice simptom apărut în cazul acestor grupuri de risc trebuie urmat de o vizită urgentă la medic!  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply