• Sughițul

  Sughiţul este o acţiune involuntară, reflexă, repetată şi zgomotoasă provocată de contracţiile involuntare ale diafragmei, contracţii ce se repetă de mai multe ori pe minut. Termenul medical de specialitate pentru sughiţ este “singultus” şi are originea în limba latină.

  Cauza exactă a apariţiei sughiţului rămâne necunoscută, în ciuda interesului manifestat de către specialişti. Episoadele scurte de sughiţ apar foarte frecvent şi nu pot fi evitate. Adesea, ele ajung să agaseze victima şi să îi distreze pe cei din jur din cauza frecvenţei lor, însă doar în cazuri rare apar în contextul unor boli cronice sau grave.
 Atacul de sughiţ durează de obicei câteva minute şi se rezolvă de la sine, fără a impune administrarea unui tratament de specialitate. Dacă însă depăşeşte 48 de ore, se consideră deja că este vorba de un sughiţ persistent ce trebuie tratat corespunzător. Sughiţul apare indiferent de vârstă şi poate fi evidenţiat chiar şi la făt.

  sughitul

  Cauze

  Printre cele mai tipice şi des incriminate cauze se numără: ingestia unor cantităţi crescute de mâncare sau alcool, ingestia de aer (aerofagia),
 modificarea bruscă a temperaturii ambientale, modificarea temperaturii din stomac (prin consumul unor produse excesiv de calde sau reci),
excesul de alcool sau tutun,
 stresul extrem.


  Primul ajutor

  În cazul unui atac sever de sughiţ, spuneţi-i victimei să stea liniştită şi să îşi ţină respiraţia cât timp poate sau să bea înghiţituri lungi de apă. Oferiţi-i o pungă de hârtie (nu de plastic) şi spuneţi-i să o pună peste gură şi nas şi să inspire aerul expirat timp de un minut pentru a-și reduce astfel nivelul de oxigen din sânge.

  Dacă atacul de sughiţ durează mai multe ore, consultaţi un medic sau sunaţi la 112!  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply