• Şocul anafilactic

  Anafilaxia sau şocul anafilactic reprezintă o reacţie alergică severă a organismului, care apare la câteva minute după intrarea în contact cu o substanţă alergenă.

   

  Simptome

  Dacă o personă alergică are erupţii, mâncărimi, edem al feţei, greţuri, vărsături, crampe abdominale, dificultăţi de respiraţie, răguşire, senzaţie de disconfort la înghiţire, tulburări de ritm cardiac sau pur şi simplu colapsează, poate fi vorba de un şoc anafilactic.

  ATENŢIE! Dacă nu se reacţionează în timp util, şocul anafilactic poate pune în pericol viaţa persoanei afectate. În acest caz, trebuie să sunaţi de urgenţă la 112!


  Cauze

  Substanţele care pot provoca şocul anafilactic sunt numeroase. Unele medicamente, precum penicilina sau aspirina, înţepăturile de insecte (viespi, albine, păianjeni) sau unele alimente, dintre care cele mai uzuale sunt nucile, arahidele, ouăle, laptele sau fructele de mare, pot provoca reacţii alergice severe în cazul persoanelor sensibile.


  Prim ajutor

  Primul pas în salvarea celui care a intrat în şoc anafilactic este anunţarea serviciilor de urgenţă. Până la sosirea acestora, victima trebuie să fie eliberată de orice o constrânge: gulerul de la camaşă, cureaua, pantalonii etc. Este important ca victima să fie menţinută în poziţie verticală pe cât posibil, pentru a facilita respiraţia întreruptă sau chiar blocată de inflamaţia mucoaselor căilor respiratorii. În cazul în care apar stări de vomă, victima trebuie aşezată orizontal şi întoarsă spre lateral (poziţia laterală de siguranţă). Dacă pacientul este întins pe spate, se poate îneca.

  În cazul în care simptomele indică deficienţe circulatorii, persoana trebuie aşezată pe spate, cu picioarele ridicate. În condiţiile în care apare stopul respirator, sunt indicate manevrele de resuscitare cardio-pulmonară.



  Share

  Lasă un comentariu →




 • Postat de Simona la 20 mai 2014, 06:42

  si care ar fi procedura de prim ajutor, pana la sosirea echipajelor medicale?

  Răspunde →
 • Postat de Cristi Constantin la 10 septembrie 2015, 21:59

  Orice pagina din site ar trebui sa descrie si o procedura de prim ajutor, nu? Deci subscriu la intrebarea anterioara.

  Răspunde →
 • Postat de lectia de prim ajutor la 4 aprilie 2016, 12:28

  Mulţumim pentru observaţii, Simona şi Cristi. Am completat procedura de prim ajutor şi aşteptăm feed-back de la voi pentru eventuale îmbunătăţiri.

  Răspunde →
 • Postat de vasile danci pop la 5 aprilie 2016, 22:20

  am facut soc anafilactic de la ozon dupa 4 zile de administrare afara era frig si zapada eram la volan.cel mai apropiat spital era la 35-4o km am deschis geamurile si aproape au inghetat mainile si fata,si asa am reusit sa ajung la spital. starea mea era buna iar vocea a revenit la normal cand am ajuns.

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply