• Salvator de profesie, în regim de urgenţă!

  Pentru copii, eroii poartă pelerine cu superputeri, se cațără pe clădiri şi salvează Pământul de forțe malefice. Bogdan Aignățoaie nu poartă nici pelerină magică şi nici nu salvează omenirea. În schimb, salvează vieți şi este cel în care ne punem speranțele în momente de cumpănă. Este unul dintre medicii noştri tineri care fac diferența între viață şi moarte la departamentul UPU-SMURD de la Spitalul Clinic de Urgență Bucureşti. Am vrut să aflăm de ce a ales o ramură atât de intensă a medicinii şi cum putem noi înşine reacționa corect în cazul în care copiii noştri au nevoie de ajutor urgent.

  Urgențele sunt una dintre cele mai solicitante ramuri ale medicinii. De ce ați ales să rămâneți pe baricade aici?

  BA: Medicina de urgență este o specialitate tânără , care oferă o experiență foarte completă oricărui tânăr medic. Am întâlnit la Spitalul Clinic de Urgență București o echipă foarte dăruită acestei profesii și am vrut din prima clipă să fac parte integrantă din acest colectiv. Mi s-a oferit posibilitatea de a învață și apoi de a participa la multe din activitățile Departamentului UPU-SMURD (intervenții în prespital , dispecerizare medicală, misiuni aeromedicale). Am devenit medic specialist și am simțit că aici este locul unde îmi pot îndeplini misiunea mai departe.

  bogdan-aignatoaie

  Care este cel mai intens moment pe care l-ați trăit în Urgenţe?

  BA: Cazurile grave și situațiile limită sunt sinonime cu activitatea noastră obișnuită. Probabil că îmi voi aminti mereu despre o fetiță în stare foarte gravă, politraumatizată, transferată din provincie în București, care a fost stabilizată cu dificultate înaintea preluării în elicopterul SMURD. Rezultatul l-am văzut de îndată ce mi-am terminat tura de elicopter din ziua aceea, întors la spital: când am găsit-o în secția de terapie intensiva, operată și vindecată. Evaluarea și tratarea leziunilor amenințătoare de viață și asigurarea funcțiilor vitale sunt extrem de importante în cazul pacienților critici.

  Cum te simți când știi că, datorită ție, un copil supraviețuiește unui moment critic?

  BA: În meseria noastră, ne întâlnim frecvent cu copii de vârste și patologii diferite. De la nou născuți în stare gravă, copii politraumatizați la cei care au suferit arsuri importante, situațiile limită sunt destul de frecvențe. Satisfacția este pe măsură în momentul în care ai ocazia să întâlnești micuții pacienți după traversarea perioadei critice.

  În ce măsură contează reacția mamei în prima fază când are loc un accident cu copilul? Va poate ușura sau îngreuna munca?

  BA: În majoritatea cazurilor, reacțiile părinților sunt exagerate și pot îngreuna situația.

  Trebuie să avem niște cunoștințe de bază în acordarea primului ajutor atunci când avem un copil sau când lucrăm cu copiii?

  >> citeşte restul răspunsurilor pe site-ul TOTUL DESPRE MAME

  >> interviu realizat de Ruxandra Rusan


  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply