• Procedura de semnalare 112

  Aţi găsit o persoană căzută la pământ. Cum aflaţi dacă persoana este conştientă? Scuturaţi persoana cu grijă de umăr şi o întrebaţi cu voce tare: “Ce s-a întâmplat? Vă simţiţi bine?”. Sau puteţi să o faceţi să răspundă la comenzi ca de exemplu: “Deschideţi ochii!”.

  Dacă persoana răspunde sau se mişcă, deci este conştientă, lăsaţi-o în poziţia în care a fost găsită. Important este să vă asiguraţi că nu este în pericol. Verificaţi să nu fie fum sau gaze sau fire electrice căzute şi încercaţi să aflaţi motivul pentru care se află în poziţia respectivă.

  Urmează lucrul cel mai important: apelaţi numărul unic de urgenţă 112. Practic trebuie să chemaţi ajutorul calificat. Încercaţi să vorbiţi clar şi concis. Spuneţi-le ce se întâmplă şi de ce aveţi nevoie.

  Localizarea

  Dintre toate informaţiile pe care le daţi la 112, localizarea incidentului este foarte importantă. Dacă nu comunicaţi corect locul incidentului, este posibil ca echipajele trimise să nu ajungă unde trebuie. Precizaţi cu exactitate locul incidentului. Astfel, operatorul va şti unde să trimită echipa de salvare chiar dacă se întrerupe convorbirea. Acest lucru este esenţial mai ales atunci când sunt folosite telefoanele mobile.

  Dacă vă aflaţi într-o zonă necunoscută şi nu ştiţi adresa incidentului pe care îl anunţaţi, căutaţi câteva puncte de reper care s-ar putea să ajute la stabilirea locaţiei. De exemplu: intersecţii, clădiri semnificative, persoane din zonă care ştiu adresa.


  Datele Personale

  procedura_112Operatorul vă mai poate cere şi alte informaţii pe care trebuie să le furnizaţi. De exemplu, numele. Răspundeţi la toate întrebările şi nu închideţi până când nu vi se cere acest lucru. Aminţiti-vă că ajutorul dumneavoastră poate fi vital în salvarea unei vieţi!

  ATENŢIE! Din păcate, în ţara noastră, apelurile false către 112 sunt în număr foarte mare. Peste 70% dintre cei care apelează numărul unic de urgenţă o fac ca pe o distracţie. Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanţă să ajungă la dumneavoastră sau la cineva drag aflat în suferinţă!  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply