• Persoană adultă căzută la pământ

  În cazul în care găsiţi o persoană căzută la pământ care nu este conştientă, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să eliberaţi căile aeriene şi să îi verificaţi respiraţia.

  Suportul vital de bază este esenţial în cazul în care persoana de lângă dumneavoastră este victimă a unui stop cardio-respirator. În acest caz ventilaţia artificială şi compresiunile toracice externe, mai precis resuscitarea cardio-pulmonară sunt vitale. Aceste proceduri efectuate corect şi rapid, chiar de către persoane care nu au pregătire medicală, pot salva viaţa unui pacient aflat în stop cardio-respirator.

  Eliberarea căilor aeriene

  Eliberarea căilor aeriene se face prin ridicarea bărbiei şi hiperextensia capului.

  Aşezaţi victima cu faţa în sus şi îngenunchiaţi lângă victimă. Cu o mână plasată pe frunte, împingeţi capul în spate cât se poate de mult (în hiperextensie). Cu cealaltă mână plasată pe bărbie urmăriţi ridicarea acesteia.

  Verificarea respiraţiei

  Verificarea respiraţiei se face păstrând capul în hiperextensie, căile aeriene fiind libere. Vă aplecaţi deasupra victimei cu faţa către torace şi ascultaţi eventualele zgomote respiratorii la nivelul gurii victimei. Vă apropiaţi obrazul de nasul şi gura victimei şi simtiţi dacă există schimb de aer şi observaţi mişcările pieptului.  Pentru a decide prezenţa sau absenţa respiraţiei, trebuie să ascultaţi, să simţiţi şi să observaţi timp de minimum 5-10 secunde.

  În care din situaţiile de mai jos se află victima?

  • Persoana NU are respiraţie

   Stabiliţi starea victimei

   În cazul în care victima nu răspunde la întrebări de tipul „Ce s-a întâmplat?”,  „Vă simţiţi bine?”, deci este inconştientă, verificaţi respiraţia. Dacă victima nu are respiraţie, primul gest în această situaţie este să apelaţi 112. Executaţi apoi respiraţii artificiale şi compresiuni toracice externe.

    

   Tehnica ventilaţiei artificiale

   Îngenunchiaţi lângă victimă. Cu capul victimei în hiperextensie, mentineţi gura acesteia uşor întredeschisă cu o mână în timp ce cu cealaltă îi sustineţi fruntea şi îi pensaţi nasul. Inspiraţi profund aer, aşezaţi etanş gura pe gura victimei şi expiraţi timp de 2-3 secunde. În acelaşi timp verificaţi dacă toracele se ridică în timp ce insuflaţi aer.

   ATENŢIE! Fiecare insuflaţie trebuie să fie suficient de puternică pentru ca toracele victimei să se ridice. Ţineţi apoi capul în hiperextensie cu bărbia victimei uşor ridicată şi lăsaţi toracele să-şi revină.

    

   Compresiunile toracice externe

   Aşezaţi victima pe un plan dur şi localizaţi punctul de compresiune situat în centrul toracelui, în jumătatea inferioară a sternului.  Aşezaţi cealaltă mână peste mâna situată pe stern, fără ca degetele să se sprijine pe torace.

   Cu coatele întinse şi braţele sprijinite perpendicular pe stern, începeţi compresiunile astfel încât să înfundaţi sternul cu 4-5 cm. Compresiile şi decompresiile trebuie să fie egale ca interval de timp. Frecvenţa compresiunilor externe trebuie să fie de 80-100 de compresiuni pe minut.

    

   Ventilaţii artificiale

   După 30 de compresiuni se efectuează două ventilaţii artificiale.

   ATENŢIE! Dacă dintr-un motiv sau altul, nu puteţi efectua ventilaţiile artificiale, este vital să efectuaţi măcar compresiunile toracice

   Tehnica HELP ME

   H – hiperextensia capului, pentru acces uşor la căile aeriene.
   E – eliberarea căilor respiratorii de eventualele corpuri străine care se pot afla în gura victimei
   L – luxarea mandibulei. Se deschide mandibula, cât de tare ne permite, astfel, se elimină şi riscul ca limba accidentatului să acopere căile respiratorii („să înghită limba”).
   P – pensarea nasului (prinderea nasului între degete) şi începerea ventilaţiilor.
   ME – masaj cardiac extern, prin compresia toracelui.

  • Persoana are respiraţie

   Poziţia laterală de siguranţă

   Aşezaţi braţul cel mai apropiat al victimei în unghi drept faţă de corp, cu antebraţul îndoit în sus. Treceţi celălalt braţ al victimei peste torace şi aşezaţi dosul palmei pe obrazul victimei.

   Ridicaţi apoi genunchiul opus dumneavoastră şi menţineţi talpa pe pământ.

   Întoarcerea corpului

   Cu o mână prindeţi umărul opus dumneavoastră şi cu cealaltă genunchiul pacientului. Întoarceţi victima lateral către dumneavoastră.

   Asiguraţi-vă că victima se sprijină pe genunchi şi pe cot, rearanjaţi capul în hiperextensie şi ridicaţi bărbia victimei. Sunaţi la 112 şi reevaluaţi periodic starea victimei până la sosirea ajutorului calificat.


  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply