• Blocarea căilor aeriene – Manevra Heimlich pentru bebeluşi

  Obstrucţia căilor aeriene înseamnă blocarea căilor aeriene cu un bol alimentar sau un corp străin. În acest caz este nevoie să se realizeze dezobstrucţia (deblocarea) căilor aeriene sau manevra Heimlich.

  Identificarea stării pacientului

  Obstrucţia (blocarea) căilor aeriene superioare la nou născut şi sugar poate fi:

  A. uşoară – copilul plânge, tuşeşte, dar respiră

  B. severă – copilul nu mai tuşeşte, respiraţiile sunt doar aparente (nu mai intră şi nu mai iese aerul) şi nu scoate sunete.


  Primul ajutor

  Dacă suspicionaţi obstrucţie severă de căi aeriene superioare la un sugar, sunaţi la 112 şi solicitaţi ajutor calificat. Până la sosirea echipajului medical puteţi începe efectuarea manevrei Heimlich.

  Luaţi nou-născutul pe unul din antebraţele dumneavoastră. Cu ajutorul celuilalt antebraţ aşezaţi nou-născutul cu faţa în jos, cu capul mai jos decât restul trunchiului.Cu degetele arătător şi mijlociu sprijiniţi pomeţii obrajilor sau cu palma susţineti bărbia bebeluşului. Cu podul palmei libere aplicaţi cinci lovituri între omoplaţi (lovituri interscapulare).

   

   

   


  Compresiuni toracice

  Susţineţi capul victimei şi întoarceţi-l cu faţa în sus prin prinderea lui între antebraţele dumneavoastră ca un sandwich.

  ATENŢIE! Din nou capul trebuie să fie mai jos decât restul trunchiului.

  Efectuaţi cinci compresiuni toracice externe, scurte și rare.

  ATENŢIE! Sunt interzise compresiile abdominale la sugar și nou-născut. Acestea sunt înlocuite de compresiuni toracice.

  Repetaţi secvenţele loviturilor interscapulare cu cele ale compresiunilor toracice până când reuşiţi eliberarea căii aeriene sau nou-născutul devine inconştient.

  În cazul în care nou-născutul nu  mai respiră, începeţi manevrele de resucitare cardio-pulmonară.

  Supravegheaţi victima până la sosirea ajutorului calificat.

     Share

  Lasă un comentariu →
 • Postat de alina la 28 februarie 2013, 12:55

  vreti sa spuneti “pana cand nou-nascutul devine constient”?! “Repetaţi secvenţele loviturilor interscapulare cu cele ale compresiunilor toracice până când reuşiţi eliberarea căii aeriene sau nou-născutul devine inconştient.”

  Răspunde →
 • Postat de MMV la 5 martie 2013, 14:25

  Dragă Alina,

  Îţi mulţumim pentru comentariu şi ne bucurăm pentru interesul arătat. Textul este însă corect. Loviturile interscapulare şi compresiunile toracice se execută până când nou-născutul reuşeşte să îşi elibereze căile aeriene sau până când acesta devine inconştient sau nu mai respiră. Mai departe, se execută alte manevre, cele de resuscitare cardio-pulmonară.

  Răspunde →
 • Postat de Florentin Tanase la 8 aprilie 2015, 18:58

  Buna! Cred ca inteleg ce a vrut sa spuna Alina. UItati ce stiu eu: Manevra Heimlich se aplica la pacientul VIU, indiferent daca pacientul e sau nu constient. E adevarat ca daca a intrat in STOP cardio-respirator, se aplica alte protocoale. Corect enuntul este asa: – pana nou-nascutul devine constient (in cazul nostru, daca plange) SAU pana intra in stop C.R. – de aici se incep manevrele SVB (suport vital de baza) pana la ajungerea echipajului calificat pentru suportul vital avansat. CA O CONCLUZIE – INCONSTIENT NU E ACELASI LUCRU CU STOPUL CARDIO-RESPIRATOR

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply