• Leșinul

  Leşinul (cunoscut şi sub denumirea de sincopă) este pierderea cunoştinţei de scurtă durată provocată de o reducere a fluxului sanguin către creier. Pulsul încetineşte foarte tare, dar revine la normal imediat. Victimele leşinului îşi revin repede şi complet.

  Leşinul poate fi cauzat de durere sau frică sau poate fi rezultatul unei stări emoţionale puternice (supărare, bucurie), oboselii sau foamei. Poate apărea după perioade lungi de inactivitate fizică sau stat jos, ceea ce face ca sângele să se adune în partea de jos a corpului, reducând cantitatea de oxigen care ajunge la creier.

  Simptome

  Simptomele leşinului includ: pierderea pe termen scurt a cunoştinţei şi căderea din picioare a victimei, reducerea pulsului, paloare, piele rece şi transpiraţie.


  Primul ajutor

  Poziţionaţi victima pe spate, ridicaţi şi susţineţi picioarele deasupra capului. De asemenea, puteţi îndepărta cureaua sau articolele de îmbrăcăminte foarte strâmte. Asiguraţi-vă că victima poate respira aer proaspăt, deschideţi ferestrele dacă este nevoie.

  Dacă victima a căzut din picioare sau a leşinat în urma unor lovituri, verificaţi aceste răni sau vânătăi. Controlaţi sângerarea prin presarea rănii cu o faşă.

  Dacă victima nu-şi revine şi rămâne în continuare inconstientă, puneţi-o în poziţie laterală de siguranţă şi sunaţi la 112.
  lesinul  Share

  Lasă un comentariu →
 • Postat de Cristina Ghindar la 19 mai 2015, 07:21

  Sunt foarte practice informațiile pe care ni le furnizați. Mulțumim și așteptam și alte informații. Crize convulsive, HTA,…

  Răspunde →
 • Postat de Editor Lecţia de prim ajutor la 28 mai 2015, 09:14

  Multumim, vom incerca sa acoperim mai multe situatii de urgenta in viitor

  Răspunde →
 • Postat de alina la 26 iunie 2015, 20:04

  lesinul sau lipotimia,sincopa este altceva decat ati descris mai sus.este o forma de lesin, insa mai grava care poate avea anumite conscecinte daca are o durata mare.

  Răspunde →
 • Postat de Lungu gyongyi la 27 iunie 2015, 05:40

  Lectia de primu ajutor este foarete interesanta si este bine sa stie toata lumea

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply