• Lecția de prim ajutor: bilanț după 3 ani de program

  În luna noiembrie, programul ”Lecţia de prim ajutor” a aniversat trei ani de desfăşurare, iar partenerii Asociaţia MaiMultVerde şi ING Asigurări de Viaţă au făcut un bilanţ al rezultatelor obţinute în acest timp. De la an la an, acest program de informare a publicului larg pe tema acordării primului ajutor în situaţii de urgenţă s-a dezvoltat pe mai multe planuri, pentru a oferi celor interesaţi informaţii corecte şi la îndemână. Mii de români au ajuns în contact cu informaţiile oferite de programul ”Lecţia de prim ajutor” şi au participat la cursurile de prim ajutor pentru publicul larg organizate în cadrul programului.

  3 ani lectia de prim ajutor bilant

  Programul “Lecţia de prim ajutor” include site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, aplicaţiile pentru smartphones şi tablete cu sisteme de operare Android şi iOS şi lecţiile publice de prim ajutor. Programul este dezvoltat de Asociaţia MaiMultVerde şi ING Asigurări de Viaţă în parteneriat cu SMURD. După încă un an de proiect, partenerii au făcut bilanţul rezultatelor:

  • 800 de persoane informate despre acordarea primului ajutor în cadrul cursurilor organizate cu sprijinul SMURD, dintre care 400 de clienţi şi angajaţi ai ING Asigurări de Viaţă
  • 180.000 de vizite pe site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, dintre care peste 120.000 de vizitatori unici
  • 23.000 descărcări ale aplicaţiilor pentru smartphones şi tablete
  • 13.000 de fani pe Facebook
  • programul a câştigat Premiul III la Gala Societăţii Civile, ediţia 2013, în cadrul secţiunii ”Educaţie, Învăţământ, Cercetare”, Premiul UNSAR pentru campanii de CSR şi ”Silver Prize” în cadrul galei ZF Mobilio 2013 la categoria ”Best Mobisite”
  • 12.000 euro donaţi către SMURD de ING Asigurări de Viață prin două campanii organizate în cadrul programului
  • peste 5,4 milioane de vizionări pentru pastilele TV ”Lecţia de prim ajutor” difuzate la Pro TV.

  De-a lungul celor trei ani de program, au fost organizate cursuri de prim ajutor pentru publicul larg, angajaţii şi clienţii ING Asigurări de Viaţă, în cadrul cărora instructorii SMURD au prezentat soluţii de prim ajutor de bază. Participanţii au avut ocazia să afle şi să testeze practic manevrele de bază în acordarea primului ajutor şi să pună medicilor întrebări pe diverse teme medicale. Unele cursuri au avut teme speciale pentru a răspunde solicitărilor apărute de-a lungul desfăşurării acestora, cum ar fi cursuri pentru părinţi, cursuri pentru practicanţii sporturilor extreme care au fost ţinute cu susţinerea unui medic ortoped, cursuri de aprofundare, cursuri pentru angajaţii unor instituţii. La aceste cursuri au participat 800 de persoane din toată ţara.

  Lectia de prim ajutor_01_foto MaiMultVerde

  În mediul online, în cei trei ani, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a înregistrat peste 180.000 de vizite (dintre care peste 120.000 unice), fiind accesate 380.000 de pagini, iar fiecare utilizator având un timp mediu petrecut pe site de trei minute. De la an la an s-a înegistrat o creştere de 60% a numărului vizitelor şi vizitatorilor faţă de anul precedent. În cadrul site-ului sunt publicate permanent informaţii de actualitate din domeniul acordării primului ajutor, rubrici speciale dedicate afecţiunilor de sezon, ilustraţii grafice explicative şi filme cu demonstraţii ale soluţiilor de prim ajutor. Cei mai căutaţi termeni pe site-ul lectiadeprimajutor.ro au fost: prim ajutor, şoc anafilactic, epilepsie, manevra Heimlich, indigestia, trusa de prim ajutor, contractura musculară, fractură închisă, poziţia laterală de siguranţă, coma alcoolică. Vizitatorii pot adresa întrebări medicilor SMURD prin intermediul unui formular online şi primi răspunsuri în 24 de ore sau îşi pot testa cunoştinţele despre acordarea primului ajutor şi verifica stilul de alimentaţie şi viaţă prin quiz-uri online.

  Aplicatia Lectia de prim ajutor_1

  De asemenea, vizitatorii site-ului pot contribui cu informaţii noi la situaţiile deja existente sau pot propune situaţii şi soluţii noi, iar cei care doresc să fie la curent cu ultimele noutăţi se pot abona la e-newsletter-ul ”Lecţia de prim ajutor” – până acum peste 1.500 de români au optat să se aboneze pentru a fi mereu la curent cu ultimele informaţii despre subiectul acordării primului ajutor. Informaţiile sunt disponibile şi în reţelele de socializare Facebook www.facebook.com/lectiadeprimajutor şi Twitter http://twitter.com/#!/primajutor.

  În ultimul an, numărul persoanelor care au dat Like paginii Lecţia de prim ajutor pe Facebook a crescut de la 7.000 la 13.000, ceea ce arată încă o dată interesul pe care românii îl acordă subiectului şi nevoia de a avea acces cât mai uşor la informaţiile despre acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă.

  Pentru a spori nivelul de interactivitate al programului şi a asigura accesul facil la informaţii, utilizatorii de telefoane şi tablete cu sisteme de operare iOS şi Android pot descărca şi utiliza gratuit prima aplicaţie cu soluţii de prim ajutor disponibilă în limba română, cu ajutorul căreia obţin rapid informaţii şi soluţii pentru cele mai des întâlnite probleme medicale (http://www.lectiadeprimajutor.ro/aplicatii-pentru-android-si-iphone/). Aplicaţia pentru smartphones este disponibilă şi în varianta offline, putând fi descărcată şi accesată chiar şi în lipsa conexiunii la internet. De la lansarea aplicaţiilor, în luna august 2012, s-au înregistrat 23.000 de descărcări. Cu ocazia aniversării a trei ani de program, a fost lansată noua versiune a aplicaţiei ”Lecţia de prim ajutor” pentru telefoanele şi tabletele cu sisteme de operare Android.

  Pentru mai multe informaţiiAnamaria Bogdan, Director de comunicare Asociaţia MaiMultVerde: tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.roElena Neicu, PR Communication Officer ING Asigurări de Viață, tel.: 0754 034558, email: elena.neicu@ing.ro

  Partenerii programului

  Asociaţia MaiMultVerde

  Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii şase ani de activitate, 2008 – 2013, MaiMultVerde a lucrat cu 20.000 de voluntari, a plantat peste 650.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii şase ani a ajuns la 4.000.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România şi din finanţări europene nerambursabile.

  ING Asigurări de Viaţă

  ING Asigurări de Viaţă (http://asigurari- pensii.ing.ro) este prima companie internaţională de asigurări de viaţă care a intrat pe piaţa din România, în ianuarie 1997. Începând cu anul 1999 este lider al pieţei de asigurări de viaţă, cu o cotă de piaţa de 38% in iunie 2014. Iniţiată în 2010, atunci când a fost creată o divizie dedicată în cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate socială a ING Asigurări de Viaţă urmăreşte ca direcţii prioritare educaţia financiară, protecţia mediului şi accesul la educaţie pentru copiii talentaţi sau defavorizaţi, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viaţă”. Printre acţiunile derulate şi susţinute de ING Asigurări de Viaţă se înscriu programele din domeniul educaţiei financiare şi în domeniul protecţiei mediului. În cadrul pilonului destinat salvării de vieţi, ING se implică în programe de protecţie a vieţii prin prevenţie şi educaţie, diagnostic şi tratament – aşa cum au fost programul pentru punerea în funcţiune a Secţiei de cardiochirurgie pediatrică a spitalului de copii Marie Curie, iniţiativa “Copilăria nu trebuie trăită în spital” pentru refacerea etajelor 6 şi 7 din cadrul Spitalului Fundeni, proiectul “În pas cu Paul” şi, nu în ultimul rând, initiaţiva de sprijinire a SMURD pentru achiziţionarea primului avion sanitar.

   SMURD

  În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgenţă ce funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistenţe medicale de urgenţă calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă. După 21 de ani de existenţă, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieţii cetăţeanului român. Serviciul activează în aproape toate judeţele ţării, având în dotare logistică de ultimă generaţie şi fiind deservit de paramedici, asistenţi şi medici pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie în vederea salvării vieţilor celor aflaţi în situaţii critice sau dificile din punct de vedere medical.

   


  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply