• ”Lecţia de prim ajutor” lansează aplicația pentru tablete, fiind de acum disponibilă pe orice tip de dispozitiv: computer, smartphone şi tablete

  Începând cu luna ianuarie 2013, utilizatorii de iPad şi tablete cu sisteme de operare Android pot descărca şi utiliza gratuit prima aplicaţie în limba română cu soluții de prim ajutor, oferită în cadrul programului „Lecţia de prin ajutor” – dezvoltat de ING Asigurări de Viaţă şi Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu SMURD. Astfel, informaţiile privind acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă pot fi acum accesate utilizând orice fel de gadget, de la tradiţionalul computer până la smartphone şi tabletă.

  Aplicaţia de prim ajutor pentru tablete este prima de acest fel disponibilă în limba română şi poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play. La fel ca în cazul aplicaţiei de prim ajutor pentru smartphone-uri, lansată în luna august 2012, accentul este pus şi de această dată pe utilitatea practică şi uşurinţa în utilizare, astfel încât să ofere beneficiarilor un instrument cu ajutorul căruia pot obţine rapid informaţii şi soluţii în situaţii de urgenţă.

  Extrem de utilă pentru orice persoană care se confruntă cu o urgenţă medicală, aplicaţia include o hartă interactivă care generează lista celor mai apropiate spitale de locul în care se găseşte utilizatorul. În plus, motorul de căutare permite identificarea rapidă a situaţiilor de urgenţă şi a soluţiilor corespunzătoare căutării. Alegând răspunsul care se potriveşte cel mai bine situaţiei date, utilizatorul este ghidat pas cu pas în acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanţei sau până ajunge la cel mai apropiat spital.

  Păstrând o abordare unitară cu celelate instrumente oferite în cadrul programului – website-ul ww.lectiadeprimajutor.ro şi aplicaţia pentru smartphone-uri – soluțiile sunt structurate în 13 capitole, disponibile pe pagina principală a aplicaţiei. Categoriile de urgenţe medicale grupează informaţiile într-o formă intuitivă în: Procedura de semnalare la 112, Persoană căzută la pământ, Primul ajutor pentru copii, Urgenţe majore, Manevra Heimlich, Hemoragii, Fracturi, Accidente, Arsuri, Intoxicaţii, Urgenţe de sezon, Prevenţie şi Trusa de prim ajutor. Utilizatorul are astfel acces rapid la informaţii explicate într-un limbaj accesibil, însoţite de ilustraţii grafice explicative şi filme cu demonstraţii ale soluţiilor de prim ajutor. Conţinutul programului – disponibil atât în cadrul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro, cât şi în aplicaţiile pentru tableta şi smartphones – este îmbogăţit constant cu situaţii şi soluţii noi.

  În plus, utilizatorii aplicaţiei au posibilitatea de a adresa întrebări medicilor SMURD în cazul în care au nevoie de informaţii suplimentare sau au o nelămurire, primind răspuns în cel mai scurt timp, şi totodată de a-şi testa cunoştinţele despre acordarea primului ajutor printr-un chestionar (cu opţiunea de a publica rezultatele pe canalele social media). Pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi Lecţia de prim ajutor, utilizatorii pot vizita secţiunea Noutăţi sau se pot înscrie la e-newsletter (www.lectiadeprimajutor.ro/newsletter).

  Aplicația Lecţia de prim ajutor pentru tablete se bucură deja de recunoșterea specialiștilor, obţinând o menţiune specială în cadrul competiţiei Apps Fuel – o competiţie de specialitate în cadrul căreia sunt evaluate cele mai bune aplicaţii ce folosesc limbajul de programare HTML5 (http://blog.appsfuel.com/2013/01/11/and-the-winner-of-the-1st-html5-app-challenge-is-journalism-co-uk/).

  Lansat în 2011 din dorinţa de a oferi publicului larg un set de reguli elementare pentru acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă, programul “Lecţia de prim ajutor” a înregistrat doar într-un an peste 5,5 milioane de vizionări şi peste 10.000 de descărcări pentru aplicaţia oferită utilizatorilor de smartphones. În cadrul proramului, partenerii pun la dispoziţia beneficiarilor un mix de instrumente prin intermediul căruia se pot informa asupra modului în care trebuie să procedeze corect în situaţii care necesită acordarea primului ajutor. Programul şi informaţiile sunt disponibile pe Facebook, la adresa www.facebook.com/lectiadeprimajutor, şi pe Twitter, la http://twitter.com/#!/primajutor.

  Pentru mai multe informaţii

  Delia Carstean, CSR Manager ING Asigurări de Viaţă, 0735 193 453, delia.carstean@ing.ro

  Ioana Ursu, Consultant comunicare ING Asigurări de Viaţă, ioanaursu35@yahoo.com, 0733 057 890

  Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociaţia MaiMultVerde,

  email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, 0755 224 816

  Partenerii programului

  ING Asigurări de Viaţă

  ING Asigurări de Viaţă este prima companie internaţională de asigurări de viaţă care a intrat pe piaţa din România, în ianuarie 1997. Începând cu anul 1999 este lider al pieţei de asigurări de viaţă. Iniţiată în 2010, atunci când a fost creată o divizie dedicată în cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate socială a ING Asigurări de Viaţă urmăreşte ca direcţii prioritare educaţia financiară, protecţia mediului şi accesul la educaţie pentru copiii talentaţi sau defavorizaţi, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viaţă”.

  Pe parcursul anului 2011 ING Asigurări de Viaţă a dezvoltat nouă proiecte de amploare şi o serie de proiecte adiacente în domeniul responsabilităţii sociale, printr-o investiţie totală de 1,24 milioane RON, aferentă programelor derulate.

  Asociaţia MaiMultVerde

  Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii patru ani de funcţionare, 2008 – 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

  SMURD

  În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgenţă ce funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistenţe medicale de urgenţă calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă. După 22 de ani de existenţă, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieţii cetăţeanului român. Serviciul activează în aproape toate judeţele ţării, având în dotare logistică de ultimă generaţie şi fiind deservit de paramedici, asistenţi şi medici pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie în vederea salvării vieţilor celor aflaţi în situaţii critice sau dificile din punct de vedere medical.


  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply