• “Lecţia de prim ajutor” a ajuns la 1,5 milioane de români şi se extinde cu soluții noi

  Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cei doi parteneri ai programului „Lecţia de prim ajutor”, ING Asigurări de Viaţă şi SMURD, au pregătit secțiunea specială  www.lectiadeprimajutor.ro/sarbatorideiarna pentru a oferi sfaturi şi rezolvări ale situaţiilor de prim ajutor care pot apărea în această perioadă. 

  Lecţia de prim ajutor” este un program de prevenţie şi educaţie pentru salvarea de vieţi care cuprinde emisiunea Lecţia de prim ajutor difuzată pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 şi site-ul www.lectiadeprimajutor.ro.

  De la lansarea programului, peste 1,5 milioane de români au beneficiat de cele două instrumente oferite de ING Asigurări de Viaţă în parteneriat cu SMURD pentru a afla cum trebuie să procedeze corect în situaţii care necesită primul ajutor.

  În cadrul secţiunii www.lectiadeprimajutor.ro/sarbatorideiarna sunt prezentate situaţii frecvente în această perioadă – arsuri cauzate de petarde, fracturi, degerături, hipotermie, consum excesiv de alimente şi alcool – precum şi soluţiile acestora, sub forma unui ghid care include sfaturi ale medicilor SMURD.

  Conform statisticilor SMURD, în luna decembrie se poate observa o creştere de aproximativ 20% a numărului cazurilor de urgenţă înregistrate, generată strict de cazuistica specifică acestei perioade.  În luna decembrie 2010 s-au înregistrat 13.009 cazuri de urgenţă asistate de SMURD, comparativ cu luna septembrie 2010, de exemplu, cu 11.621 cazuri de urgenţă.

  SMURD funcţionează la capacitate maximă de sărbători, deoarece, în această perioadă, numărul cazurilor care apelează la serviciile de urgenţă şi la unităţile de primiri urgenţe este mult mai mare. Este, deci, necesară o atenţie deosebită pentru organizarea serviciului de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, pentru evitarea eventualelor disfuncţionalităţi.

  Cele mai dese cazuri întâlnite în această perioadă sunt corelate cu anotimpul – vreme rece, zăpadă, gheaţă – sau sunt asociate consumului necontrolat de alimente. Apar, astfel, mult mai multe cazuri de luxaţii, entorse sau fracturi cauzate de alunecarea pe gheaţă. ”Exodul” populaţiei urbane către zonele de agrement pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă provoacă, de asemenea, mai multe accidente rutiere uşoare decât de obicei. Şi, nu în ultimul rând, foarte multe cazuri apar în urma consumului exagerat şi necontrolat de alimente specifice acestei perioade. Toate acestea ridică în mod considerabil numărul apelurilor la care trebuie să răspundă SMURD.

  Emisiunea „Lecţia de prim ajutor” este produsă şi difuzată de postul Pro TV şi prezentată de Dana Rogoz (Pro TV) şi Dragoş Bucurenci (fondator Asociaţia MaiMultVerde) în fiecare sâmbătă, începând cu ora 10.30. Timp de 12 ediţii, cei doi prezentatori, împreună cu medicul SMURD Simona Bratu, iniţiază telespectatorii în secretele acordării primului ajutor. În fiecare ediţie este prezentată o situaţie de urgenţă diferită, iar cei trei demonstrează practic soluţia acestei probleme. Peste 1,5 milioane de români au urmărit cele şase „Lecţii de prim ajutor” difuzate până acum la Pro TV. Următoarele şase ediţii vor fi difuzate începând cu 14 ianuarie 2012.

  Site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a înregistrat peste 6.500 vizite din 9 noiembrie până în prezent, în cele şase săptămâni de campanie, din care 5.000 de vizitatori unici.

  Peste 25.000 pagini au fost vizionate, iar timpul mediu petrecut pe site este de 4 minute.  Site-ul oferă soluţii la situaţiile de urgenţă cele mai frecvente, soluţii care pot fi puse în practică în siguranţă de către persoane fără o pregătire medicală. Aici sunt disponibile informaţii despre cum recunoaştem o urgenţă medicală, cum putem oferi primul ajutor în cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicaţii, fracturi, cum să efectuăm corect manevra Heimlich, dar şi informatii despre prevenţie şi procedura de semnalare a unei situaţii de urgenţă la 112.

  Informaţiile sunt însoţite de ilustraţii grafice explicative sau de filme. De asemenea, site-ul oferă şi posibilitatea de a pune întrebări online şi a primi răspunsuri de la medicii SMURD în 24 de ore. Pe Facebook programul şi informaţiile despre acesta sunt disponibile la www.facebook.com/lectiadeprimajutor, iar pe Twitter la twitter.com/#!/primajutor.

  Pentru mai multe informaţii

  Ioana Ursu, Consultant comunicare ING Asigurări de Viaţă,  tel. 0733 057 890

  Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociaţia MaiMultVerde,

  anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel. 0757 124 124

  Declaraţii de presă

  Dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD

  „Susţinerea proiectului “Lecţia de prim-ajutor” se înscrie într-o serie mai largă de acţiuni promovate de SMURD şi Fundaţia pentru SMURD care au în vedere educarea populaţiei. Cunoaşterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de către fiecare dintre noi poate salva, nu de puţine ori, vieţi.  Aplicarea corectă a acestora poate duce la câştigarea unui timp extrem de preţios pentru pacient, până la sosirea echipajului specializat în acordarea primului-ajutor. Important este, însă, ca aceste regului să fie aplicate cu stricteţe, astfel încât acţiunile noastre să ajute pacientul, nu să-i agraveze situaţia. O singură acţiune sau mişcare greşită aplicată unei persone aflată într-o situaţie critică îi poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijină acest proiect. “Lecţia de prim-ajutor” conţine un set de reguli simple, elementare, care pot transforma pe fiecare dintre noi într-un potenţial salvator”.

  Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurări de Viaţă:

  “Lecţia de prim ajutor este un proiect care ne-a impresionat din prima clipă, răspunzând fidel valorilor privind educaţia şi prevenţia în care credem la ING Asigurări de Viaţă, dar şi prin puterea pe care o are de a salva vieţi. Esenţa activităţii noastre este aceea de a oferi oamenilor soluţii pentru a-şi proteja şi îmbunătăţi viitorul financiar, iar participarea într-o iniţiativă de o asemenea forţă, alături de parteneri valoroşi precum SMURD şi Pro TV, este o declinare firească a rolului pe care ni-l asumăm. Credem cu tărie că, prin contribuţia fiecăruia dintre noi, putem găsi răspunsuri la probleme acute ale societăţii româneşti şi, tocmai de aceea, la ING ne implicăm ori de câte ori avem ocazia în astfel de cauze cu impact pozitiv şi durabil”

  Dragoş Bucurenci, fondator Asociaţia MaiMultVerde:

  “Ideea unei emisiuni care să popularizeze măsurile elementare de prim ajutor mi-a venit în timpul stagiului de voluntariat pe care l-am făcut în prima jumătate a acestui an în cadrul SMURD Bucureşti. Asa mi-am dat seama că, oricât de performant ar fi sistemul naţional de medicină de urgenţă, eI nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu toţii să ştim să le facem din momentul producerii unui accident şi până la sosirea salvării.”

  Partenerii programului

  ING Asigurări de Viaţă

  ING Asigurări de Viaţă este prima companie internaţională de asigurări de viaţă care a intrat pe piaţa din România, în ianuarie 1997. Începând cu anul 1999 este lider al pieţei de asigurări de viaţă, cu o cotă de piaţă de 32,6% la sfârsitul anului 2010. Iniţiata în 2010, atunci când a fost creată o divizie dedicată în cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate socială a ING Asigurări de Viaţă urmăreşte ca direcţii prioritare educaţia financiară, protecţia mediului şi accesul la educaţie pentru copiii talentaţi sau defavorizaţi, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viaţă”.

  Printre acţiunile derulate şi sustinute în 2011 de ING Asigurări de Viaţă se înscriu programele din domeniul educaţiei şi din domeniul protecţiei mediului. Prin programele destinate salvării de vieţi, ING se implică în cauze şi acţiuni care oferă instrumente pentru prevenţie şi educaţie, dar şi diagnostic şi tratament – aşa cum au fost, în 2011, programul pentru punerea în funcţiune a Secţiei de cardiochirurgie pediatrică a spitalului de copii Marie Curie, initiaţiva “Copilăria nu trebuie trăită în spital” pentru refacerea etajelor 6 şi 7 din cadrul Spitalului Fundeni şi, nu în ultimul rând, iniţiativa de sprijinire a SMURD pentru achiziţionarea primului avion sanitar.

  SMURD

  În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgenţă ce funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistenţe medicale de urgenţă calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă. După 21 de ani de existenţă, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieţii cetăţeanului român. Serviciul activează în aproape toate judeţele ţării, având în dotare logistică de ultimă generaţie şi fiind deservit de paramedici, asistenţi şi medici pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie în vederea salvării vieţilor celor aflaţi în situaţii critice sau dificile din punct de vedere medical.


  Share

  Lasă un comentariu →