• Intoxicaţii prin inhalare

  Un agent toxic este o substanţă care cauzează stări nocive sau chiar moartea atunci când este mâncată, băută, inhalată, injectată sau absorbită la nivelul pielii, chiar dacă este vorba de cantităţi mici.

  Puteţi salva viaţa unei persoane dacă recunoaşteţi şi trataţi prompt o intoxicaţie majoră.

  Monoxid de carbon

  Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, fără gust, degajat de toate combustiile complete. De cele mai multe ori este vorba despre o intoxicaţie cu mai mult victime şi, de obicei, este accidentală.

  Cum recunoaştem intoxicaţia cu monoxid de carbon? Simptomele prezentate de victime pot fi astenie, cefalee (dureri de cap), ameţeli, greţuri, vărsături, aspect vişiniu al pielii sau pierderea cunoştintei.

  Cum acţionăm în cazul intoxicaţiei cu monoxid de carbon?

  ATENŢIE! Cel mai important în acest caz este siguranţa salvatorului! Nu intraţi în zona cu emanări de gaze fără echipament de protecţie. Sunaţi la 112! Dacă locul este sigur scoateţi victima afară, la aer şi începeţi evaluarea funcţiilor vitale. Dacă victima este inconştientă, aşezaţi-o în poziţia laterală de siguranţă şi monitorizaţi-o până la venirea echipei medicale.


  Vapori şi substanţe chimice

  Inhalarea vaporilor acizi produce iritarea mucoaselor tractului respirator.

  ATENŢIE! Cel mai important în acest caz este siguranţa salvatorului! Nu intraţi în zona cu emănari substanţe chimice fără echipament de protecţie. Sunaţi la 112! Dacă locul este sigur, scoaţi victima afară, la aer şi începeţi evaluarea funcţiilor vitale. Dacă victima este inconştientă, aşezati-o în poziţia laterală de siguranţă şi monitorizaţi-o până la venirea echipei medicale.


  Fum

  Intoxicaţia cu fum de incendiu este cea mai frecventă cauză de mortalitate a victimelor unui incendiu. Protecţia personală este cea mai importantă!

  Sunaţi la 112 şi aşteptaţi ajutor calificat!

  În cazul în care puteţi scoate victima din mediul toxic în siguranţă, evaluaţi funcţiile vitale şi monitorizaţi victima până când ajunge ajutorul calificat.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply