• Intoxicaţie prin ingerare

  Un agent toxic este o substanţă care cauzează stări nocive sau chiar moartea atunci când este mâncată, băută, inhalată, injectată sau absorbită la nivelul pielii, chiar dacă este vorba de cantităţi mici.

  Puteţi salva viaţa unei persoane dacă recunoaşteţi şi trataţi prompt o intoxicaţie majoră.

  Medicamente

  Intoxicaţiile cu medicamente pot apărea accidental, mai ales la vârstele extreme sau voluntar, cel mai frecvent fiind vorba de intoxicaţii polimedicamentoase.

  Cum recunoaştem intoxicaţia cu medicamente? Victima poate prezenta semne de agitaţie sau somnolenţă, dureri abdominale, varsături, diaree.

  Cum acţionăm în cazul intoxicaţiei cu medicamente?

  Evaluaţi funcţiile vitale şi sunaţi la 112.

  ATENŢIE! Căutaţi întotdeauna cutiile, flacoanele sau foliile de medicamente din jurul pacientului. Acestea trebuie transportate la spital împreună cu pacientul, pentru a le oferi medicilor primele indicii ale intoxicaţiei.

  Dacă victima este conştientă, puteţi încerca să-i provocaţi vărsătură.

  Dacă victima este inconştientă, aşezaţi-o în poziţia laterală de siguranţă şi monitorizaţi-o până la sosirea ajutorului calificat.

   


  Alimente

  Intoxicaţia cu alimente apare cel mai frecvent în mod accidental şi de cele mai multe ori este vorba de o intoxicaţie cu ciuperci.

  Cum recunoaştem intoxicaţia cu alimente? Victima poate acuza colici abdominale, greţuri, vărsături şi o stare generală proastă.

  Cum acţionăm în cazul intoxicaţiei cu alimente? În acest caz sunaţi urgent la 112 sau transportaţi de urgenţă victima la cel mai apropiat spital! Cu cât se întârzie administrarea tratamentului, cu atât urmările pot fi mai grave.


  Substanţe chimice

  Înainte de a trata o persoană care a ingerat un agent toxic, încercaţi să vă daţi seama despre ce substanţă este vorba. Căutaţi în jurul victimei ambalaje de sticluţe. Ele trebuie duse la spital împreună cu victima pentru ca medicii să-i administreze un antidot ţintit.

  Sunaţi la 112!


  În care din situaţiile de mai jos se află victima?

  Victima este conştientă, apasă aici pentru soluţii.

  Dacă victima este conştientă încercaţi să îi daţi să bea multă apă. Majoritatea agenţilor toxici pot fi diluaţi în acest fel.

  O altă masură ar fi inducerea vomei, dacă ştiţi că ingestia a avut loc cu mai puţin de o oră înainte de găsirea victimei şi numai dacă aceasta este perfect conştientă.

  ATENŢIE! Starea de vomă nu poate fi indusă dacă ştiţi sigur că victima a luat o doză de acid puternic (acid de baterie sau substanţe de curăţenie) sau baze puternice (gaz lampant sau amoniac). În aceste cazuri voma poate provoca arsuri chimice adiţionale.

  Victima este inconştientă, apasă aici pentru soluţii.

  În cazul în care victima este inconştientă, evaluaţi funcţiile vitale. Dacă victima este în stop cardio-respirator, efectuaţi manevrele de resuscitare.

  ATENŢIE! Trebuie să evitaţi contactul direct între gura dumneavoastră şi gura victimei. Pentru protecţie puteti folosi o bucată de tifon.

  ATENŢIE! În cazul în care victima a ingerat acizi (acid de baterie sau substanţe de curăţenie) NU îi administraţi lapte sau uleiuri.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply