• Interviu cu Hajnal Vass, asistent SMURD, despre primul ajutor

  hajnal vassDoamna Hajnal Vass este asistent coordonator UPU SMURD la Târgu-Mures. Are 47 de ani şi , atunci când nu este de gardă, pe ambulanţă sau în elicopterul SMURD, răspunde şi la întrebările trimise prin intermediul formularului de pe site-ul www.lectiadeprimajutor.ro.

  Hajnal Vass a raspuns într-un interviu, în exclusivitate pentru programul Lecţia de prim ajutor (LDPA), întrebarilor despre situaţiile de urgenţă şi cei care vor să le facă faţă folosind tehnicile de prim ajutor.

  LDPA: Care credeţi că sunt factorii care contribuie cel mai mult la reuşita salvării unei vieţi într-o situaţie de urgenţă?

  HV: Medicina de urgenţă este un domeniu foarte greu, dar şi frumos în acelasi timp. Cel mai important lucru este să îţi placă. Eu cred că este aspectul care contează cel mai mult. Daca îţi place, nu mai simţi atât de puternic greutăţile, problemele care apar, şi astfel dăruirea este mai mare şi reuşitele apar!

  LDPA: Cât de mult contează acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanţei de către o persoană care nu are pregătire medicală specializată?

  HV: În situatiile majore, un prim ajutor acordat la timp duce la creşterea şanselor de supravieţuire! În acest sens, fiecare cetăţean ar trebui să cunoască măsurile de prim ajutor de bază, astfel să poată să intervină în situaţii de urgenţă. Cred că mulţumirea că ai ajutat pe cineva, că ai contribuit la salvarea unei vieţi este ceva ce greu poate fi măsurat, dar ceva ce contează enorm de mult. Încurajez populaţia să îşi însuşească aceste noţiuni şi să intervină! Dar este foarte important să ştim când, cum şi ce măsuri putem aplica. Este o regulă de aur: să nu agravăm starea pacientului!

  LDPA: Cât de importantă este efectuarea corectă a apelului unic de urgenţă 112?

  HV: Trebuie să ştim că pentru orice situaţie de urgenţă apelăm numarul unic 112. De asemenea, sunt câteva reguli importante pe care trebuie să le urmăm: să fim calmi, să răspundem la toate întrebarile, să oferim informaţii corecte. Chiar dacă încă mai vorbim cu operatorul, dacă situaţia impune, un echipaj poate fi trimis deja la locul solicitării. Trebuie să conştientize că numărul echipajelor care intervin este unul limitat. În acest sens, orice apel fals sau nejustificat poate duce la scăderea şanselor pentru cazurile reale!

  LDPA: Care sunt principalele abilităţi pe care le are un bun salvator de vieţi?

  HV: Foarte important este să nu se piardă în faţa unui caz critic. Acest lucru se poate evita prin experienţă şi cunostinţe medicale întemeiate. Este important să fie o persoană cu spirit de organizare, cu abilităţi de comunicare şi să ştie să lucreze în echipă.

  LDPA: SMURD este unul dintre serviciile în care românii au mare încredere. Care credeţi că sunt motivele pentru care se întâmplă acest lucru?

  HV: SMURD este un serviciu care s-a construit pe principii solide şi fără să facă compromisuri care să afecteze obiectivele serviciului. Înca de la înfiinţare, s-a pus foarte mare accent pe pregătirea oamenilor, astfel că profesionalismul a fost demonstrat. Promptitudinea este un alt element care a fost sesizat şi apreciat. Nu în ultimul rând, liderul care are o gândire strategică şi reuşeşte să coordoneze echipa spre realizarea obiectivelor.

  LDPA:  Ce părere aveţi despre iniţiativa ”Lecţia de prim ajutor”?

  HV: Este un proiect foarte frumos şi benefic. Sper că mulţi oameni au citit şi învăţat lucruri benefice şi aplicabile în viata de zi cu zi.

  LDPA:  Puteţi să ne povestiţi o situaţie de urgenţă în care v-a impresionat intervenţia unor oameni fără pregătire medicală specială, care au acordat primul ajutor?

  HV: Au fost mai multe situaţii în care, la sosirea echipajelor medicale, cei din jur efectuau deja manevre, au acordat un prim ajutor. Este situaţia cu care ne place sa ne întâlnim. Şansele de supravieţuire şi de recuperare a acelor pacienţi au fost crescute semnificativ. Din nou fac menţiunea că încurajăm pe toţi cei care au noţiuni de prim ajutor să intervină. Atenţie însă, să acţionăm astfel încât să facem bine şi să nu agravăm starea victimei.

  LDPA: Ce sfaturi aţi da celor care vor să înveţe primul ajutor?

  HV: Încurajez cetăţenii să înveţe şi să acumuleze informaţii, cunoştinţe despre măsurile de prim ajutor. Sunt noţiuni care ne pot ajuta oricând. Aceste cunostinţe pot asigura siguranţa pentru noi şi pentru cei dragi nouă, pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Cineva spunea: “Viaţa este scumpă, dar mai ales daca este vorba de propria viaţă!”

  Lecţia de Prim Ajutor este un program de prevenţie şi educaţie pentru salvarea de vieţi oferit de ING Asigurări de Viaţă şi Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu SMURD

   


  Share

  Lasă un comentariu →




Lasă un comentariu

Cancel reply