• Interviu cu Lavinia Petrariu de la OnScreen – ilustraţii & post-producţie pentru tutorialele video ‘Lecţia de prim ajutor’

  Am vrut să auzim mai multe despre părerile şi motivaţia celor care au lucrat la crearea tutorialelor video de prim ajutor, urmărite până în prezent de peste un milion de români. De aceea, am vorbit cu Lavinia Petrariu de la OnScreen, echipa care a realizat grafica animațiilor și a dat viață scenariilor realizate de Semida Durigă.

  LDPA:  Cum ţi se pare ideea de a promova cunoaşterea primului ajutor pentru publicul larg?

  LP: Este o inițiativă cu care m-am intersectat în trecutul recent, prin 2012, când eram angajată la o companie. Ni s-a oferit atunci un training de prim ajutor de câteva ore, pe care l-am urmărit cu mare interes. Totlavinia petrariu onscreen atunci am aflat despre aplicația de mobil care permite activarea voluntarilor, atunci când se află mai aproape de locul unui accident și pot ajunge mai repede decât salvarea. Mi s-a părut genial și încă de atunci mi-am dorit să aflu mai multe sau să mă implic cumva. Timpul nu mi-a permis, la momentul respectiv, însă destinul (sau cum vrei să-l numești) m-a adus tot mai aproape de „momentul potrivit”, pe căi mai mult sau mai puțin plăcute.

  Mi se pare că programul era un altul – “Există un erou în fiecare dintre voi”. Am fost chiar la un party de-al lor de Halloween, la care trebuia să te costumezi în super erou. Am avut atunci ocazia să mă mai gândesc încă o dată serios la implicare, dar și să îmi folosesc costumul de Sailor Jupiter, proaspăt comandat, din pornirea aceea a adultului de a-și împlini dorințele din copilărie. ☺ Da, sunt fană Sailor Moon. Ea este unul dintre motivele pentru care fac astăzi doodle video. ☺

  A propos de copilărie, țin minte că am învățat câteva măsuri de prim ajutor în școala generală, la ora de biologie. Din câte știu, ați organizat și voi câteva cursuri în școli. Nu știu care este în prezent situația, însă consider că este importantă integrarea în programă a unor astfel de lecții de prim ajutor.

  Știu cazuri în care salvarea a sosit prea târziu sau a sosit prost echipată și, până la urmă, degeaba. Un voluntar instruit poate salva vieți.

  LDPA: Spuneai pe contul tău de G+ că Lecţia de prim ajutor este unul din proiectele ‘cu meaning’ pentru care lucrezi. Ce crezi că adaugă valoare acestui proiect în care te-ai implicat cu OnScreen?

  LP: Ai văzut pe G+, doar pentru că nu eram încă prieteni pe Facebook. ☺

  Pe Facebook spuneam că ne bucurăm să vedem tot mai multe proiecte cu meaning venind către noi. Ne place să fim parte dintr-o schimbare pozitivă. Ne dorim să schimbăm mentalități și să ne aducem contribuția la cauze în care credem.

  După cum spuneam mai devreme, drumul către inițiativa acesta, cu care am rezonat încă de la primul contact, a avut mai multe puncte de tangență. Momentul în care Vladimir ne-a propus să facem acest proiect a venit la fix după ce m-am convins pe calea cea grea de necesitatea ca oamenii obișnuiți să fie instruți, astfel încât să poată acorda primul ajutor.

  Motivul principal a fost faptul că în decembrie 2013, cea mai bună prietenă a mea din copilărie, Teo, a murit într-un mod stupid, cu concluzia needificatoare “stop cardio-respirator, cauze necunoscute”. Cauzele sunt totuși cunoscute pentru noi, cei apropiați: faptul că prima salvare care a sosit nu era echipată cu defibrilator, iar personalul care i-a acordat primul ajutor a bâjbâit în loc să acționeze rapid, în condițiile în care era informat că pacienta era astmatică. Cea de-a doua salvare complet echipată a sosit când era deja prea târziu, iar procesul de resuscitare a fost în van. Și mă voi opri aici cu detaliile.

  La acest “meaning” mă refeream și pot spune că îi dedicăm acest proiect lui Teo. Cel mai complicat a fost să lucrez la filmulețul “Defibrilatorul”, dar dincolo de catharsisul cu care mă amăgeam, s-a întâmplat ca în acea perioadă să ne angajăm un coleg ilustrator și a preluat el. Acesta a fost primul lui proiect, de acolo și stilul diferit.

  Desigur, nimeni nu se aștepta să se întâmple asta cu o fată de 29 de ani. Dar tocmai pentru că acum ne-am convins pe pielea noastră că se poate întâmpla oricui și oricând, este important ca tot mai mulți dintre noi să știe să acorde primul ajutor. După cum s-a dovedit, nu ne putem baza mereu pe salvare sau pe personalul acesteia. Trebuie să ne bazăm pe forțele și cunoștințele noastre.

  LDPA: Ai întâlnit în viaţa personală o situaţie în care ai avut nevoie să foloseşti măsurile de prim ajutor?

  LP: Personal, nu am fost pusă decât în situația de a pansa răni domestice sau de a acționa în cazul unei înțepături de albină, dar nimic grav.

  LDPA: Crezi că ilustraţiile ne ajută să fim mai atenţi la lecţiile video de prim ajutor? În ce fel?

  LP: Cu toții am fost copii, alții încă mai sunt(em). ☺ Ilustrațiile sunt un limbaj jucăuș și captivant de comunicare, rămas în subconștient ca preferat, de când eram mici. Cu ajutorul ilustrațiilor, putem simplifica înțelegerea unor concepte și procese complexe.

  Științific vorbind, whiteboard animation/doodle video sunt tehnicile video cele mai eficiente, deoarece atunci când privim un desen capătând formă sub privirile noastre, creierul eliberează dopamina. Ca neurotransmiţător puternic, dopamina stimulează sentimentele de plăcere și capacitatea cognitivă. De aceea ne captează atenția, ne fac să privim până la capăt și să înțelegem.

  Pe lângă ilustrații, și scenariul joacă un rol important în transmiterea mesajului. Iar scenariilei Semidei, pe lângă faptul că ne-au plăcut, ne-au ușurat munca. ☺

  LDPA: Peste 250.000 de oameni au urmărit până acum pe Facebook şi Youtube clipurile ilustrate de OnScreen. Cum te simţi ştiind că mesajul a ajuns la un număr mare de români?

  LP: Spuneam că este un proiect în care am crezut de la început și pe care l-am întâmpinat cu bucurie, ca pe ceva ce era necesar să se întâmple. Suntem încântați maxim că facem parte din această echipă de producție și că ne-am putut folosi de ceea ce facem din pasiune, pentru a transmite un mesaj important: învață să fii tu eroul de care ai nevoie!

  În același timp, ne dorim cu tărie ca, dincolo de numărul mare de vizualizări, să reușim împreună să îi convingem pe cât mai mulți să învețe “Lecția de prim ajutor” și asta să se reflecte într-un număr mai mare de vieți salvate.


   

  UPDATE: de la momentul realizării interviului și până la publicarea lui, peste 1.000.000 de persoane au vizionate animațiile realizate de echipa Laviniei pe YouTube, Facebook și celelalte canale de comunicare ale proiectului.


  Share

  Lasă un comentariu →
 • Postat de PetShop Online la 4 octombrie 2015, 15:12

  Chiar urma sa caut tutoriale video pe Youtube pt ca am cartea "Acordarea primului ajutor" si aveam nevoie sa si vad.

  Răspunde →
 • […] Lavinia Petrariu: Este o inițiativă cu care m-am intersectat în trecutul recent, prin 2012, când eram angajată la o companie. Ni s-a oferit atunci un training de prim ajutor de câteva ore, pe care l-am urmărit cu mare interes. Tot atunci am aflat despre aplicația de mobil care permite activarea voluntarilor, atunci când se află mai aproape de locul unui accident și pot ajunge mai repede decât salvarea. Mi s-a părut genial și încă de atunci mi-am dorit să aflu mai multe sau să mă implic cumva. Timpul nu mi-a permis, la momentul respectiv, însă destinul (sau cum vrei să-l numești) m-a adus tot mai aproape de „momentul potrivit”, pe căi mai mult sau mai puțin plăcute. (…) Știu cazuri în care salvarea a sosit prea târziu sau a sosit prost echipată și, până la urmă, degeaba. Un voluntar instruit poate salva vieți. Citește tot interviul aici. […]

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply