• Primul ajutor cu Bogdan Aignătoaie, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti

  bogdan aigatoaieBogdan Aignătoaie (foto dreapta) lucrează cu dedicaţie în Departamentul UPU-SMURD din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi este unul dintre instructorii cursurilor gratuite Lecţia de prim ajutor (LDPA) şi susţinător al programului de educaţie şi prevenţie pentru salvarea de vieţi.

  Bogdan ne-a răspuns la câteva întrebări legate de acordarea corectă a primului ajutor în cazul unei situaţii de urgenţă. Îi mulţumim mult pentru răspunsuri:

  LDPA: Care credeţi că sunt factorii care contribuie cel mai mult la reuşita salvării unei vieţi într-o situaţie de urgenţă?

  Bogdan Aignătoaie: Păstrarea calmului , evaluarea corectă a situaţiei , solicitarea ajutorului specializat (apelul la 112) concomitent cu acordarea primului ajutor de bază. În lipsa instruirii în acordarea primului ajutor de bază, scoaterea din pericol şi anunţarea 112 se impun.

  LDPA: Cât de mult contează acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanţei de către o persoană care nu are pregătire medicală specializată?

  Bogdan Aignătoaie: Urmarea indicaţiilor dispecerilor ISU-SMURD sau a celor de la Serviciul de Ambulanţă poate ajuta salvatorul în acordarea primului ajutor. Experienţa acestuia în a executa corect manevrele de resuscitare este, de asemenea , foarte importantă şi necesită o pregătire prealabilă.

  procedura_112LDPA: Cât de importantă este efectuarea corectă a apelului unic de urgenţa 112?

  Bogdan Aignătoaie: În urma apelului la 112 , sunt trimise echipaje specializate la faţa locului.

  Operatorii agenţiilor de urgenţă (112,ISU-SMURD,Ambulanţa,Jandarmeria,Poliţia ) discută cu apelantul respectând o procedură de gestionare a apelului.

  Este foarte important să se păstreze calmul şi să se raspundă la toate întrebările cât mai exact. În lipsa unor date, situaţia poate fi sub sau supraevaluată. Furnizarea tuturor detaliilor solicitate apelantului prin 112 conduc la evaluarea corectă şi mai departe prin trimiterea la faţa locului a echipajelor competente în raport cu situaţia de urgenţă.

  Este foarte important să se raspundă la întrebări oricât de „nepotrivite” ni s-ar părea în momentul apelului. Aceste întrebări fac parte dintr-un algoritm de evaluare a situaţiei din punct de vedere al gravităţii cazului , dar şi al localizării acestuia. Relatarea cât mai exactă a situaţiei de urgenţă , precum şi a adresei ajută serviciile de urgenţă să poată acţiona mai repede şi mai eficient.

  LDPA: Care sunt principalele abilitati pe care le are un bun salvator de vieti?

  Bogdan Aignătoaie: Spirit de observaţie , cunoştinţe legate de măsurile de prim ajutor bine asimilate, dedicare , perseverenţă.

  LDPA: SMURD este unul dintre serviciile in care romanii au mare incredere. Care credeti ca sunt motivele pentru care se intampla acest lucru?

  Bogdan Aignătoaie: Serviciile SMURD-ului au fost orientate încă de la bun început către pacient, salvarea de vieţi omeneşti fiind principalul scop. Publicul a perceput rapid acest serviciu drept un ajutor binevenit într-o lume în care natura urgenţelor e din ce în ce mai complexă, iar numărul urgenţelor creşte în fiecare an. În esenţă , ar putea fi sistematizate în Promptitudine, Profesionalism, Eficienţă.

  LDPA: Ce părere aveţi despre iniţiativa ”Lecţia de prim ajutor”?

  Bogdan Aignătoaie: ”Lecţia de prim ajutor” reprezintă un demers binevenit care va ajuta societatea civilă în a se implica mai mult în salvarea semenilor şi în a cunoaşte mai bine cum acţionează serviciile de urgenţă,dar şi de a învăţa să acorde primul ajutor de bază.

  LDPA: Puteţi să ne povestiţi o situaţie de urgenţă în care v-a impresionat intervenţia unor oameni fără pregătire medicală specială, care au acordat primul ajutor?

  Bogdan Aignătoaie: Sunt situaţii în care manevrele de resuscitare sunt începute de cei de la faţa locului , acest fapt contribuind în mod semnificativ la şansele de resuscitare. Primul ajutor de bază „dă timp vieţii”. Studiile arată că şansele de resuscitare sunt incomparabil mai bune atunci când manevrele de salvare sunt aplicate rapid. Lanţul supravieţuirii este o nouţiune imaginată pentru a descrie toţi factorii fără de care resuscitarea are şanse minime. Prima măsură este acordarea primului ajutor de bază concomitent cu apelul la 112.

  Ulterior, preluarea manevrelor de resuscitare de echipele specializate ar putea avea şanse de reuşită mult mai mari în cazul în care situaţia de urgenţă a fost anunţată imediat şi s-a acordat primul ajutor de bază.

  LDPA: Ce sfaturi aţi da celor care vor să înveţe primul ajutor?

  Bogdan Aignătoaie: Acordarea primului ajutor presupune un grad de instruire iniţială care necesită pregătire şi evaluare ulterioară.

  Îi sfătuiesc pe cei ce vor să se implice în această activitate să înveţe de la o structură profesionistă care activează în sistemul de urgenţă pentru a înţelege rolul primului ajutor de bază în „lanţul supravieţuirii”. Salvatorii neprofesionişti vor putea să înţeleagă astfel că primul ajutor de bază nu înlocuieşte intervenţia profesioniştilor, dar o poate ajuta dacă este corect efectuată.

  Primul ajutor de baza poate fi extrem de important în situaţiile accidentelor cu victime multiple sau a calamităţilor.

  Societatea civilă este din ce în ce mai interesată de această latură şi mulţi tineri vor să facă parte din structurile de salvatori voluntari.  Astfel, acţiunile serviciilor de urgenţă vor fi mai rapide şi eficiente şi împreună vom salva mai mulţi oameni.

  ****

  Lecţia de Prim Ajutor este un program de prevenţie şi educaţie pentru salvarea de vieţi oferit de ING Asigurări de Viaţă şi Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu SMURD.


  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply