• Înţepături de animale marine

  Îngrijirea intoxicaţiilor cu venin provenind de la vietăţi marine este relativ similară celei pentru muscături de şerpi veninoşi prin faptul că cea mai mare parte a tratamentului administrat este de natură suportivă. Doar câteva seruri antivenin pot fi utilizate în mod adecvat, aşa că cel mai indicat este să cereţi ajutor specializat.

  Animalele de mare cele mai periculoase sunt: polipii de mare, coralul roşu, meduzele, corabia portugheză (Physalia physalis) şi dediţeii de mare. Veninurile de la aceste organisme sunt mixturi de proteine, glucide şi alte componente.

  intepaturi-de-animale-marine

  Simptome

  Victimele acuză, de regulă imediat, senzaţie de înţepătură sau arsură, prurit, parestezii şi senzaţie de vibraţie dureroasă, cu iradiere. Sunt descrise, de asemenea, o mulţime de simptome neurologice, cardiovasculare, respiratorii, reumatologice, gastrointestinale, renale şi oculare.


  Primul ajutor

  Liniştiţi victima şi aşezaţi-o jos. Turnaţi peste rană oţet (acid acetic 5%) sau apă de mare. NU folosiţi alcool care poate agrava starea rănii! Evitaţi să frecaţi rana cu nisip.

  Dacă victima respiră cu greutate, este posibil să intre în şoc anafilactic.

  Sunaţi la 112 pentru ajutor specializat!  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply