• Hipotermie

  Hipotermia apare când corpul uman se răceşte şi pierde căldură într-o mai mare măsură faţă de capacitatea lui de a o sintetiza.

  Cum recunoaştem hipotermia?

  Temperatura normală, luată intrarectal este între 36,4 şi 37 grade Celsius. Hipotermia se instalează atunci când corpul uman este expus la aer, apă, vânt sau ploaie rece. Temperatura corpului poate scădea cu până la 10 grade Celsius sau chiar mai mult în timpul unei atmosfere umede şi cu vânt sau la scufundarea într-o apă cu temperatura între 16 şi 21 grade Celsius.


  Primul ajutor

  ATENŢIE! Hipotermia este o urgenţă medicală şi poate duce rapid la pierderea conştienţei şi deces dacă pierderea de căldură continuă. Primele simptome pe care le acuză o persoană care suferă de hipotermie sunt frisoane, o piele rece, palidă sau de culoare albastră, apatie, tulburări de echilibru sau de vorbire, parestezii (amorţeli) la nivelul mâinilor şi degetelor. În cazul în care hipotermia este avansată, victima poate acuza rigiditate musculară, bătăi cardiace cu frecvenţă sub normal, respiraţii superficiale sau cu frecvenţă joasă, somnolenţă.

  Frisoanele se opresc atunci când temperatura scade sub 32 grade Celsius. În cazul hipotermiei uşoare, scoateţi victima din mediul rece şi încălziţi-o cu pături calde şi sticle cu apă fierbinte.

  Dacă suspectaţi o hipotermie severă, transportaţi victima la cel mai apropiat spital sau sunaţi la 112!  Share

  Lasă un comentariu →
 • Postat de liviu costin la 6 decembrie 2012, 09:18

  foarte utila informatia!

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply