• Hipertensiune arterială

  Prin hipertensiune arterială se înţelege creşterea tensiunii arteriale peste valorile normale. Sunt considerate hipertensive persoanele care au tensiunea arterială peste 150/90 mmHg. Criza hipertensivă este caracterizată prin creşterea tensiunii arteriale sistolice la valori mai mari de 220 mmHg şi a celei diastolice la valori de peste 120-140 mmHg.

  ATENŢIE! Urgenţele hipertensive cuprind situaţiile în care tensiunea arterială atinge valori ridicate, determinând simptomatologie caracteristică şi care necesită tratament imediat.

  Simptome

  anemie - CopieVictima poate prezenta semne de tip nevrotic: cefalee, ameţeli, insomnie, tulburări de vedere, confuzie, tulburări de conştienţă. Se pot adăuga semne cardiace şi vasculare: dispnee (respiraţie cu dificultate) de efort, dureri precordiale.


  Primul ajutor

  Sunaţi la 112!

  Supravegheaţi victima până la sosirea ajutorului calificat!  Share

  Lasă un comentariu →
 • Postat de Riki la 3 august 2012, 12:05

  Hi there,Mr. Arafat is the deputy Minister of Health in Romania. Your csoufnion might come from the Romanian term usually used, which is under-secretary of state. All Romanian under-secretaries of state for health are, from a Romanian constitution standpoint, Ministers. In English, I personally consider it more suitable and easy to understand to use the word minister rather than under-secretary of state.La Revedere!

  Răspunde →
 • Postat de Cosmin la 5 iulie 2015, 12:32

  De fapt, un pacient hipertensiv este considerat acel pacient care are tensiunile de peste 130/80 (150 este deja mult peste limita) obiectivate la 3 sau mai multe determinari intr-un interval de 2-3 luni. Fiecare determinare trebuie facuta la ambele brate, atat in ortostatism, cat si in clinostatism, iar tensiunea trebuie luata de 3 ori la interval de 10-15 minute pentru a elimina HTA "de halat". Asta ca si informatie generala, nu ca ar putea un cadru non-medical sa ia tensiunea pe strada (presupunand ca un cadru medical are sansa de a avea in posesie un tensiometru).

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply