• Fracturi la nivelul umărului

  Umărul este o articulaţie extrem de expusă la traumatisme directe sau indirecte. Fracturile la acest nivel pot surveni în urma unui accident rutier, sportiv, casnic sau în urma unei agresiuni. Fracturile pot fi însoţite de leziuni capsulo-ligamentare şi musculare de la acest nivel.Fracturile la nivelul umărului se împart în fracturi de claviculă, de scapula şi humerus.

  Fracturile de claviculă sunt foarte frecvente şi apar, de obicei, în urma unor traumatisme directe, în schimb cele de scapula sunt rezultatul unor traumatisme foarte grave, de intensitate foarte mare.

  Fractura humerusului apare mai frecvent la persoanele vârstnice, în urma unor traumatisme de intensitate mică, prin cădere de la acelaşi nivel. Gravitatea acestor fracturi este dată de tipul de fractură şi de intensitatea traumatismului care le-a produs. Pot fi însoţite de rupturi musculare, ligamentare, luxaţii sau disjuncţii, situaţii care complică evoluţia imediată a fracturii şi îngreunează tratamentul.

  Simptome

  De cele mai multe ori, aceste fracturi sunt uşor de recunoscut, dar lipsa experienţei poate duce la diagnostice eronate şi măsuri de urgenţă neadecvate cu repercursiuni grave asupra recuperării şi reintegrării psiho-sociale şi familiale a pacientului.

  Fractura de claviculă este deplasată întotdeauna, apărând o proeminenţă orientată superior. Această deplasare este un mijloc natural de apărare faţă de formaţiunile vasculo-nervoase situate inferior de claviculă.

  Fractura de humerus se asociază cu apariţia unui hematom subcutanat semnificativ la nivelul braţului şi hemitoracelui respectiv.


  Primul ajutor

  Nu încercaţi manevre de reducere a fracturilor! Pot apărea leziuni concomitente extrem de grave. Apelaţi 112!

  În cazul unei fracturi la nivelul umărului, cel mai important este ca braţul să stea lipit de corp până la sosirea ajutorului calificat. Încurajaţi victima să ţină braţul lipit de corp şi antebraţul ridicat, în unghi de 90 de grade. Cu cealaltă mână poate să susţină braţul fracturat. O altă variantă ar fi să fixaţi braţul cu o eşarfă triunghi, astfel încât braţul să fie lipit de corp iar antebraţul să fie susţinut de o bucată de material.

  fractura-clavicula - Copie

  * Articol scris de dr. Andrei Ioan Bogdan, medic ortoped la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Mai multe informaţii despre urgenţe ortopedice găsiţi pe http://www.ortopedieclinica.ro/  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply