• Fractură la nivelul genunchiului

  Genunchiul este format din extremitatea inferioară a femurului şi cea superioară a tibiei, cu o vascularizaţie bună şi înconjurat de masă musculară importantă, de aceea este nevoie de un traumatism de intensitate mare pentru a se produce o fractură de genunchi.

  Simptome

  Mecanismele de producere a fracturilor de genunchi se împart în două categorii: la pacienţii tineri apar după un traumatism de intensitate mare (accidente rutiere, căderi de la înălţime etc.), iar la persoanele în vârstă în urma unei căderi de la acelaşi nivel. Fractura de la nivelul genunchiului dă mari bătăi de cap medicului ortoped deoarece, fiind implicate două suprafeţe articulare, tratamentul trebuie să aibă drept scop reducerea perfectă a fracturii, fixarea fermă şi mobilizarea rapidă a pacientului.

  La inspecţie se poate observa deformarea genunchiului şi scurtare, cu crepitaţii (zgomote) osoase la palpare. Genunchiul este umflat din cauza hematomului format. La examinarea specializată, un control vascular trebuie efectuat pentru a evidenţia posibile leziuni vasculare. Trebuie făcută o inspecţie riguroasă a genunchiului pentru a găsi eventuale plăgi ce pot comunica cu focarul de fractură (fractură deschisă). Fracturile de genunchi sunt grave din cauza faptului că sunt implicate două suprafeţe articulare cu potenţial mare de a dezvolta o artroză.


  Primul ajutor

  Nu încercaţi manevre de îndreptare a fracturilor, pot apărea leziuni concomitente extrem de grave.

  Apelaţi 112!

  În cazul unei fracturi la nivelul genunchiului, cele mai importante măsuri sunt inspecţia şi imobilizarea membrului afectat cu ajutorul unui lemn, până la venirea cadrelor medicale.

   

  * Articol scris de dr. Andrei Ioan Bogdan, medic ortoped la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Mai multe informaţii despre urgenţe ortopedice găsiţi pe http://www.ortopedieclinica.ro/  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply