• Fractură la nivelul coapsei

  Femurul este cel mai mare os din corp, cu o vascularizaţie bună şi înconjurat de masă musculară importantă. Prin urmare, este nevoie de un traumatism de intensitate mare pentru a se produce fracturile de femur.

  Simptome

  Mecanismul de fracturare al coapsei diferă în funcţie de vârsta pacientului. La tineri fractura apare în urma unui traumatism de intensitate mare (accidente rutiere, căderi de la înălţime etc), iar la persoanele în vârstă este suficientă o cădere de la acelaşi nivel. Fractura de femur apare în urma unei forţe produsă prin îndoire, compresiune axială sau răsucire.

  La o primă evaluare se poate observa deformarea coapsei, cu crepitaţii osoase (trosnituri produse de ciocnirea extremităţilor osului fracturat) la palpare. Coapsa este umflată din cauza hematomului format. La examinarea de specialitate, efectuată la spital, trebuie efectuat un control vascular pentru a evidenţia posibile leziuni vasculare. O inspecţie riguroasă a coapsei trebuie făcută pentru a găsi eventuale plăgi ce pot comunica cu focarul de fractură (fractură deschisă).

  ATENŢIE! Fracturile de coapsă sunt extrem de grave din cauza faptului că femurul este un os foarte bine vascularizat, cu un mare potenţial de a pierde sânge. Atitudinea în faţa unei astfel de fracturi trebuie să fie promptă, sigură şi competentă. Fracturile se operează de urgenţă.


  Primul ajutor

  Vă sfătuim să nu încercaţi manevre de îndreptare a fracturilor, deoarece pot apărea leziuni concomitente extrem de grave. În cazul unei fracturi la nivelul coapsei, cele mai importante acţiuni sunt evaluarea şi imobilizarea membrului afectat prin îndrumarea pacientului să rămână în aceeaşi poziţie până la sosirea cadrelor medicale.

  Apoi, apelaţi de urgenţă 112!

   

  * Articol scris de dr. Andrei Ioan Bogdan, medic ortoped la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Mai multe informaţii despre urgenţe ortopedice găsiţi pe http://www.ortopedieclinica.ro/  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply