• Fractură la nivelul braţului

  Humerusul este cel mai mare os al extremităţii superioare şi formează scheletul osos al braţului. El se articulează superior cu scapula (umăr) şi distal cu radiusul şi ulna (cotul). Este înconjurat în totalitate de musculatură, de aceea este considerat un os “prietenos”, consolidându-se extrem de repede indiferent de metoda de tratament aleasă în cazul unei fracturi.

  Simptome

  Fractura de humerus apare în urma unei căderi pe braţ, prin îndoire (mai frecvent la vârstnici), răsucire (în cazul practicării skandenbergului), compresiune sau printr-un traumatism direct, violent (accidente rutiere).

  ATENŢIE! La evaluarea pacienţilor cu suspiciune de fractură de humerus este foarte important de ştiut mecanismul prin care s-a produs fractura, precum şi forta cu care s-a produs. Braţul trebuie explorat circumferenţial pentru că uneori pot exista soluţii de comunicare între focarul de fractură şi exterior, în acest caz fractura fiind extrem de gravă (fractură deschisă). În plus, pe lângă humerus trec vase şi nervi importanţi, de aceea trebuie testat pulsul arterial periferic (de la încheietura mâinii) şi trebuie căutate deficite de sensibilitate la nivelul mâinii (de exemplu: învineţirea membrului).

  Fractura de braţ este uşor de recunoscut, pacientul relatând un zgomot puternic simţit la nivelul braţului, o pocnitură. Pacientul acuză durere, are un braţ foarte umflat, scurtat, deformat. Încercarea de mişcare a bratului este extrem de dureroasă şi imposibil de realizat. La nivelul braţului poate să apară un hematom important, ţinând cont că osul este foarte bine vascularizat şi este înconjurat de musculatură, extrem de vascularizată şi ea. Orice fractură se asociază cu leziuni ale părţilor moi, care înconjoară osul, respectiv leziuni musculare.


  Primul ajutor

  Vă sfătuim să nu încercaţi manevre de reducere a fracturilor, deoarece pot apărea leziuni concomitente extrem de grave.

  În cazul unei fracturi de braţ, cel mai important este ca braţul fracturat să stea lipit de corp până la sosirea ajutorului calificat. Încurajaţi victima să ţină braţul lipit de corp şi antebraţul ridicat, în unghi de 90 de grade. Pacientul poate susţine braţul fracturat cu cealaltă mână. O altă variantă ar fi să fixaţi braţul cu o eşarfă sau ceva improvizat.

  Apoi, apelaţi 112!

  * Articol scris de dr. Andrei Ioan Bogdan, medic ortoped la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Mai multe informaţii despre urgenţe ortopedice găsiţi pe http://www.ortopedieclinica.ro/  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply