• Fractura craniană

  Principalul semn al fracturii craniene îl reprezintă o rană la nivelul capului, victima putând fi sau nu conştientă. O fractură craniană este periculoasă deoarece poate afecta creierul, direct printr-o lovitură sau prin infecţia provocată de pătrunderea microbilor în creier.

  Suspectaţi o fractură craniană la orice victimă care a primit o lovitură la nivelul capului şi este inconştientă. Totuşi, este important de reţinut faptul că, dacă mişcări bruşte (în special, de genul ”înainte şi înapoi”) au provocat pierderea cunoştinţei, o fractură la nivelul gâtului poate fi asociată.
  fractura-craniana - Copie

  Simptome

  Principalele simptome ale fracturii craniene sunt: o rană sau vânătaie la cap, o zonă moale sau mai coborâte în scalp, pierderea cunoştinţei, o deteriorare progresivă a vitezei de reacţie, scurgeri de fluid limpede sau sânge din ureche sau nas, sânge în albul ochilor, pierderea simetriei capului sau feţei.


  Primul ajutor

  Evaluaţi starea victimei. Dacă victima este inconştientă, eliberaţi căile aeriene, verificaţi respiraţia şi pregătiţi-vă să o resuscitaţi. Sunaţi la 112!

  Dacă vitima este conştientă, ajutaţi-o să se întindă, menţinându-i capul şi umerii puțin mai sus decât restul corpului. Dacă observaţi scurgeri de fliud sau sânge dintr-o ureche, poziționaţi victima cu urechea respectivă mai jos. Acoperiţi urechea cu o compresă sterilă sau o bucată de pânză curată, asigurate cu un bangaj. NU introduceţi nimic în ureche.

  Verificaţi dacă scalpul victimei sângerează. Sunaţi la 112!

  Monitorizaţi victima şi notaţi informaţii despre respiraţia, pulsul şi nivelul de reacţie al victimei la fiecare 10 minute până la sosirea ajutorului medical. Aceste notiţe vor fi de folos personalului medical, aşa că asiguraţi-vă că vor însoţi victima la spital.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply