• Evaluarea stării victimei cu Scala Glasgow

  Paramedicii de pe ambulanțe și medicii de urgență pot evalua starea victimei și aprecia severitatea unui traumatism cranian pe baza scalei de comă Glasgow.

  scala glasgowScala Glasgow (GCS, Glasgow Coma Scale) sau scorul Glasgow, este un instrument desemnat pentru monitorizarea nivelului de constiență și pentru aprecierea pronosticului după un traumatism craniocerebral. Elaborată în 1974 de către neurochirurgii irlandezi Graham Teasdale si Bryan J. Jennett, aceasta a devenit repede cea mai utilizată scală de apreciere a stării de constiență.

  Scorul cuprinde 3 categorii de răspuns (deschiderea ochilor, răspuns motor şi răspuns verbal), a căror punctare sumată generează scorul total (3-15), conform căruia se încadrează injuria cerebrală ca fiind uşoară (min. 13), moderată (9-12) sau severă (cel mult 8).

  Autorii au propus şi o definiţie pentru ‚comă’, căreia i-au atribuit 3 nivele de scor – deschiderea ochilor absentă (1), absenţa răspunsului motor la comandă (scor pt. răspuns motor maxim 5) şi răspuns verbal cu cuvinte non-recognoscibile (scor pt. răspuns verbal maxim 2). Conform acestei definiţii, autorii acceptau că diagnosticul de comă ar corepunde tuturor persoanelor cu scor mai mic sau egal cu 7 şi unei jumătăţi a celor cu scor de 8 sau mai mult. În acord cu această observaţie, diagnosticul de comă corespunde unui nivel sub 7-8.

  Interpretarea rezultatelor se face atât pentru fiecare raspuns în parte cât si pentru scorul global. Descrierea numerica a rezultatului arata asa: GCS 9 = O2 V4 M3.

  Scala Glasgow a fost utilizata pentru evaluarea nivelului de constienţa la pacientii comatosi, pentru aprecierea starii si pronosticului pacientilor cu traumatisme craniocerebrale cât si pentru monitorizarea raspunsului la tratament în sectiile de terapeie intensiva.

  Scala Glasgow este utilizata si ca un indicator al interventiilor terapeutice, cel mai cunoscut exemplu fiind aprecierea necesitatii în intubare. Este recomandat ca pacientii cu un scor Glasgow de 8 puncte sau mai mic sa fie intubati dat fiind ca aceştea nu sunt în stare sa-si controleze si sa-si protejeze caile aeriene.

   


  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply