• Epilepsia

  Creierul controlează modul în care se mişcă corpul prin trimiterea unor mici semnale electrice de-a lungul nervilor, până la muşchi. Crizele epileptice apar atunci când semnle anormale de la creier modifică modul în care organismul funcţionează. Pe scurt, crizele epileptice reprezintă perturbarea tranzitorie a funcţiei cerebrale.

  Simptome

  Crizele de epilepsie pot debuta fără ţipăt sau pierderea cunoştinţei, fără încordare musculară, muşcatul limbii sau leşin, fără cianoză sau fără convulsii. Ele pot fi atât de paşnice încât nici cel care le suferă, nici vreun nespecialist din jur nu le poate observa.

  Singurul semn al unui atac epileptic poate fi lipsa atenţiei pentru 5-10 secunde sau o mişcare scurtă a mâinii.

  De asemenea, crizele pot fi indentificate şi la cineva care ţipă din senin, îşi pierde cunoştinţa, apoi devine ţeapăn, posibil îşi muşcă limba şi leşină. În acest caz, victima nu mai respiră şi se albăstreşte, are spasme la nivelul mâinilor şi picioarelor pentru o anumită perioadă de timp, până când, epuizat, cade într-un fel de somn adânc. După criză, se poate plânge de oboseală excesivă, dureri de cap, ameţeală sau dureri musculare. Câteodată poate urina involuntar.


  Primul ajutor

  Dacă victima prezintă convulsii când se afla pe o suprafaţă dură, prindeţi încheieturile acesteia astfel încât braţele să i se poată mişca, dar coatele să nu se lovească de suprafaţa dură. Pentru a putea preveni loviturile la cap, introduceţi vârful pantofului, o pernă sau o pătură sub capul victimei.

  epilespsie

  ATENŢIE! Nu mutaţi victima în timpul crizei dacă nu se află în pericol, cum ar fi pe o stradă aglomerată! După criză sunaţi la 112! Verificaţi funcţiile vitale, eliberaţi căile aeriene şi aşezaţi victima în poziţia laterală de siguranţă.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply