• Diabet

  Diabetul zaharat reprezintă incapacitatea organismului de a metaboliza şi folosi zahărul. Zahărul este, alături de oxigen, esenţial în supravieţuirea celulelor. Organismul produce un hormon, insulina, care permite zahărului să pătrundă în celule, unde este folosit ca şi combustibil. Dacă organismul nu poate produce suficientă insulină, celulele devin înfometate. Astfel, diabeticii au nevoie de insulină din exterior.

  Există două urgenţe în diabet: şocul insulinic (hipoglicemia) şi coma diabetică.

  Hipoglicemia

  Hipoglicemia reprezintă scăderea cantităţii de glucoză din organism, din cauza unui aport alimentar diminuat sau chiar absent, a unui efort fizic intens, a abuzului de alcool sau a administrării unei doze crescute de insulină, mai ales în absenţa alimentaţiei, la pacienţii cu diabet zaharat insulino-dependent.


  Primul ajutor în cazul hipoglicemiei

  Dacă victima este conştientă şi respiră, administraţi-i o linguriţă de zahăr, suc sau apă îndulcită.

  Sunaţi la 112!

  Dacă victima este inconştientă, evaluaţi funcţiile vitale. În cazul în care victima nu respiră, executaţi respiraţii artificiale şi compresiuni toracice externe.


  Coma diabetică

  Coma diabetică se instalează atunci când organismul are glucoză în sânge, dar nu are insulină, adică atunci când un diabetic nu îşi ia medicaţia mai multe zile. Victima unei come diabetice poate mima o gripă sau o durere abdominală, respiră adânc şi rapid şi acuză ameţeli şi dureri de cap.


  Primul ajutor în cazul comei diabetice

  Sunaţi la 112!

  Dacă victima este inconştientă, evaluaţi funcţiile vitale.

  Dacă victima nu respiră, executaţi respiraţii artificiale şi compresiuni toracice externe.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply