Lecţia de prim ajutor este un program implementat de NN şi Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu SMURD. În program sunt incluse site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, aplicaţiile pentru smartphones şi tabletele dotate cu sisteme de operare Android şi iOS, cursurile de prim ajutor pentru publicul larg şi pastilele TV ”Lecţia de prim ajutor” difuzate pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012. Emisiunea a fost prezentată de Dana Rogoz şi Dragoş Bucurenci.

Despre iniţiativă

Marius Popescu, Director General NN Asigurări de Viaţă  – “<<Lecţia de prim ajutor>> este un proiect în care ne-am implicat pentru că reflectă preocuparea noastră de a oferi “Șanse la viață” prin programele de CSR pe care le susținem. Am regăsit în acest program cele doua valori, educația și prevenția, pe care, prin activitatea noastră de bază, dar și prin implicarea în comunitate, le promovăm pentru ca realmente pot contribui la creșterea calității vieții oamenilor. Suntem încrezători că, alături de partenerii noștri, SMURD și MaiMultVerde, vom contribui la creșterea gradului de cunoaștere a măsurilor de acordare a primului ajutor în rândul publicului larg și, implicit, la salvarea cât mai multor vieți.”

Dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD – „Susţinerea proiectului <<Lecţia de prim-ajutor>> se înscrie într-o serie mai largă de acţiuni promovate de SMURD şi Fundaţia pentru SMURD care au în vedere educarea populaţiei. Cunoaşterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de către fiecare dintre noi poate salva, nu de puţine ori, vieţi. Aplicarea corectă a acestora poate duce la câştigarea unui timp extrem de preţios pentru pacient, până la sosirea echipajului specializat în acordarea primului-ajutor. Important este, însă, ca aceste regului să fie aplicate cu stricteţe, astfel încât acţiunile noastre să ajute pacientul, nu să-i agraveze situaţia. O singură acţiune sau mişcare greşită aplicată unei persone aflată într-o situaţie critică îi poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijină acest proiect. “Lecţia de prim-ajutor” conţine un set de reguli simple, elementare, care pot transforma pe fiecare dintre noi într-un potenţial salvator”.

Dragoş Bucurenci, fondator Asociaţia MaiMultVerde – “Ideea unei emisiuni care să popularizeze măsurile elementare de prim ajutor mi-a venit în timpul stagiului de voluntariat pe care l-am făcut în prima jumătate a acestui an în cadrul SMURD Bucureşti. Asa mi-am dat seama că, oricât de performant ar fi sistemul naţional de medicină de urgenţă, eI nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu toţii să ştim să le facem din momentul producerii unui accident şi până la sosirea salvării.”

Despre NN

NN este prima companie internaţională de asigurări de viaţă care a intrat pe piaţa din România, în ianuarie 1997. Începând cu anul 1999 este lider al pieţei de asigurări de viaţă, cu o cotă de piaţa de 38% in iunie 2014. Iniţiată în 2010, atunci când a fost creată o divizie dedicată în cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate socială a NN urmăreşte ca direcţii prioritare educaţia financiară, protecţia mediului şi accesul la educaţie pentru copiii talentaţi sau defavorizaţi, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viaţă”. Printre acţiunile derulate şi susţinute de NN se înscriu programele din domeniul educaţiei financiare şi în domeniul protecţiei mediului.

În cadrul pilonului destinat salvării de vieţi, NN se implică în programe de protecţie a vieţii prin prevenţie şi educaţie, diagnostic şi tratament – aşa cum au fost programul pentru punerea în funcţiune a Secţiei de cardiochirurgie pediatrică a spitalului de copii Marie Curie, iniţiativa “Copilăria nu trebuie trăită în spital” pentru refacerea etajelor 6 şi 7 din cadrul Spitalului Fundeni, proiectul “În pas cu Paul” şi, nu în ultimul rând, initiaţiva de sprijinire a SMURD pentru achiziţionarea primului avion sanitar.

Mai multe informaţii despre NN sunt disponibile la www.nn.ro.

logosmurdDespre SMURD

În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgenţă ce funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistenţe medicale de urgenţă calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă. După 21 de ani de existenţă, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieţii cetăţeanului român. Serviciul activează în aproape toate judeţele ţării, având în dotare logistică de ultimă generaţie şi fiind deservit de paramedici, asistenţi şi medici pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie în vederea salvării vieţilor celor aflaţi în situaţii critice sau dificile din punct de vedere medical.

Mai multe informaţii despre SMURD sunt disponibile pe www.smurd.ro.

mmv-logoDespre Asociaţia MaiMultVerde

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii şase ani de activitate, 2008 – 2013, MaiMultVerde a lucrat cu 20.000 de voluntari, a plantat peste 650.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii şase ani a ajuns la 4.000.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România şi din finanţări europene nerambursabile.

Caută

Scrie în câteva cuvinte problema cu care te confrunți:

Ai o nelămurire?

Medicul SMURD îţi răspunde

Dacă ai o nelămurire în legătură cu o situaţie de urgenţă sau cu o procedură de prim ajutor prezentată în site, scrie aici şi vei primi răspunsul de la un medic SMURD în maximum 24 de ore.

Nume

Email

Întrebare