• Degerăturile

  Degerătura este o leziune determinată de îngheţarea parţială sau completă a pielii şi a ţesuturilor profunde prin expunere la frig.

  Ce sunt degerăturile?

  Cele mai expuse părţi ale corpului la degerături sunt faţa, urechile, degetele. Degerăturile pot apărea destul de repede, depinzând de temperatura şi viteza vântului.

  Persoanele slăbite şi în vârstă, cei suferinzi, cu diferite forme de epuizare sunt cele mai susceptibile de a suferi degerături. La o temperatură mai scăzută de -10 grade Celsius, orice ţesut care este amorţit devine expus degerăturilor.


  Cum recunoaştem degerăturile?

  Degerătura obişnuită nu trebuie confundată cu degerătura gravă ce apare în urma expunerii la un frig intens. În cazul degerăturilor uşoare, pielea are un aspect galben-gri, leziunea nu este dureroasă, iar durerea intensă apare în momentul reîncălzirii părţii respective.

  În degerăturile uşoare, părţile afectate sunt iniţial amorţite, apoi devin de culoare roşu aprins. Ulterior această zonă îşi schimbă culoarea devenind palidă. De asemenea, zona afectată de frig îşi pierde sensibilitatea (capacitatea de a simţi). Dacă zona este reîncălzită, pacientul va simţi o senzaţie de furnicături şi o uşoară usturime.


  Primul ajutor

  Primul ajutor în cazul degerăturilor constă în scoaterea rapidă a persoanei de sub acţiunea gerului, a apei îngheţate sau a zăpezii şi transportarea ei într-o încăpere caldă. Dacă victima acuză pişcături şi senzaţii de amorţire la nivelul membrelor, încurajaţi-o să-şi mişte degetele mâinilor şi ale picioarelor pentru a reîncepe să simtă zona afectată.

  Încălzirea zonelor degerate trebuie făcută rapid şi cu grijă. De obicei, aşezarea zonei afectate lângă o zonă caldă a corpului este suficientă. De exemplu, plasarea degetelor degerate în axilă.

  ATENŢIE! Nu încercaţi să încălziţi o zonă degerată prin frecare între mâini sau cu o pătură şi niciodată să nu frecaţi cu zăpadă sau gheaţă o zonă suspectă de degeratură. Un pacient ce prezintă degerături şi care a stat o perioadă lungă de timp în frig, poate suferi leziuni mai profunde. În acest caz, pielea va fi albă şi lucioasă sau aspră şi îngheţată, cu aspect inflamat şi cu vezicule.

  Când pielea se dezgheaţă, aspectul poate fi roşiatic cu zone de vezicule sau chiar zone de necroză, rosii-vineţii. În cazul degerăturilor serioase, leziunea se caracterizează prin plăci groase, reci, de culoare roşie-violacee şi foarte dureroase. În asemenea situaţii trebuie consultat medicul cât mai repede cu putinţă.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply