• Cum se folosește defibrilatorul în situații de urgență?

  92x63xexternal-defibrillator.xth177_92_63.jpg.pagespeed.ic.GpBwD0TKfSDefibrilatorul este un aparat electronic special. Cu ajutorul unui șoc electric extern, acest aparat are capacitatea de a restabili ritmul cardiac, perturbat de fenomenele de fibrilație.

  La noi în țară, aceste aparate încep să fie amplasate în spațiile publice pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie de prim ajutor în situații de urgență.

  Statisticile spun că în România decedează anual peste 50.000 de persoane din cauza stopului cardio-respirator, 70% dintre acestea petrecându-se pe stradă. Folosirea unui defibrilator în primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator mărește șansele de supraviețuire cu peste 80%.

  De aceea, este important să cunoaștem cum poate fi salvată viața cuiva aflat în pericol cu ajutorul acestui sistem electronic.

  Lecția de prim ajutor îți explică în 8 pași cum se folosește corect defibrilatorul:

  1. Stabilește dacă persoana care are nevoie de ajutor este victimă a unui stop cardio-respirator.  Asigură-te că ai efectuat apelul unic de urgență 112 sau că cineva din jur o face!!!

  Verificarea respiraţiei se face păstrând capul în hiperextensie, căile aeriene fiind libere. Vă aplecaţi deasupra victimei cu faţa către torace şi ascultaţi eventualele zgomote respiratorii la nivelul gurii victimei. Vă apropiaţi obrazul de nasul şi gura victimei şi simtiţi dacă există schimb de aer şi observaţi mişcările pieptului.  Pentru a decide prezenţa sau absenţa respiraţiei, trebuie să ascultaţi, să simţiţi şi să observaţi timp de minimum 5-10 secunde.

  670px-Use-a-Defibrillator-Step-12. Pornește defibrilatorul de la butonul verde pe care scrie ”ON” (Deschide)

  670px-Use-a-Defibrillator-Step-2

  3. Aplică victimei pe piept cele două extensii ale cablului electric, așa cum apare în imagine:

  670px-Use-a-Defibrillator-Step-3

  4. Dacă e necesar, fixează bine firul defibrilatorului ( se află de obicei lângă un semnal luminos, care pâlpâie)

  670px-Use-a-Defibrillator-Step-4-15. Așteaptă câteva secunde pentru a permite aparatului să măsoare ritmul cardiac al victimei

  670px-Use-a-Defibrillator-Step-5

  6. Dacă aparatul indică starea de șoc, apasă butonul indicat pentru șocuri

  670px-Use-a-Defibrillator-Step-6

  7. Dacă aparatul recomandă manevra de ”șoc”, asigură-te că alte persoane nu ating victima și există destul spațiu pentru manevră!

  670px-Use-a-Defibrillator-Step-78. Dacă pacientul încă nu prezintă semne vitale – nu respiră, începe acordarea (manuală) a primului ajutor prin compresiile toracice externe. Acordă 30 de compresii și apoi 2 ventilații artificiale (respirație artificială) până când defibrilatorul va oferi noi instrucțiuni sau pacientul va începe să respire.

  670px-Use-a-Defibrillator-Step-8

  :: sursa foto – wikihow

   


  Share

  Lasă un comentariu →
 • […] VEDEȚI AICI cum se folosește defibrilatorul în situații de urgență […]

  Răspunde →
 • Postat de Teodora Mindru la 31 mai 2016, 16:44

  Cred că sunt foarte utile aceste aparate. Am HTA și personal mă tem de un asemenea eveniment. Aș vrea să pot acorda primul ajutor unei persoane aflate în șoc, dacă sunt în preajmă. Instrucțiunile par clare când le citesc acasă, dar la fața locului, în panică și ce va mai fi acolo. E mai greu. Să înteleg că te poate ghida dispeceratul, sau sunt înscrise pe aparat instrucțiunile? Și o altă întrebare: Poți greși și face mai rău victimei? Cum să fiu sigură că nu greșesc?

  Răspunde →
 • Postat de Lecția de viață – Maruan la 2 iunie 2016, 14:08

  […] că, detalii despre cum funcționează găsiți pe Lectia De Prim Ajutor. Iar eu vă lansez o provocare: următoarea dată când ajungeți prin stațiile de mai sus, […]

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply