• Crizele convulsive

  Creierul controlează modul în care se mişcă corpul prin trimiterea unor mici semnale electrice de-a lungul nervilor, până la muşchi. Crizele convulsive sau convulsiile apar atunci când semnle anormale de la creier modifică modul în care organismul funcţionează. Pe scurt, convulsiile reprezintă perturbarea tranzitorie a funcţiei cerebrale.

  Simptome

  Crizele diferă de la persoană la persoană: unele persoane au doar tremurături uşoare ale mâinii şi nu îşi pierd cunoştinta. Altele pot deveni inconştiente şi prezintă tremurături violente ale întregului corp.

  Victima poate avea convulsii din cauza febrei care creşte rapid (convulsia febrilă), a unui nivel extrem de scăzut al glicemiei la un pacient cu diabet zaharat, din cauza prezenţei unei infecţii la nivelul creierului (meningită, encefalită), a unei tumori cerebrale sau a unui anevrism cerebral, dar şi din cauza unor leziuni cerebrale în urma unui accident vascular cerebral, chirurgiei cerebrale sau a unui traumatism la nivelul capului, probleme care au fost prezente încă de la naştere (probleme congenitale) sau infecţii parazitare.


  Primul ajutor

  Dacă victima prezintă convulsii când se afla pe o suprafaţă dură, prindeţi încheieturile acesteia astfel încât braţele să i se poată mişca, dar coatele să nu se lovească de suprafaţa dură. Pentru a putea preveni loviturile la cap, introduceţi vârful pantofului, o pernă sau o pătură sub capul victimei.

  epilespsie

  ATENŢIE! Nu mutaţi victima în timpul crizei dacă nu se află în pericol, cum ar fi pe o stradă aglomerată! După criză sunaţi la 112! Verificaţi funcţiile vitale, eliberaţi căile aeriene şi aşezaţi victima în poziţia laterală de siguranţă.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply