• Contractura musculară

  Contractura musculară este definită ştiinţific ca o hipertrofie musculară. Mai exact, muşchiul nu se mai relaxează, tonusul şi tensiunea intramusculară fiind ambele crescute, generând o durere acută şi persistentă.

  Simptome

  Muşchiul contractat este ferm la palpare, tendonul este întins, mobilitatea devine limitată, totul din cauza tensiunii mari şi constante de la interior. Durerea este cauzată de acumularea de dioxid de carbon în ţesutul muscular. Aceasta se întâmplă deoarece zona nu este suficient oxigenată din cauza unor probleme circulatorii locale ce originează tot în tensiunea crescută din ţesutul afectat.


  Cauze

  O contractură musculară poate apărea ca urmare a efectuării de efort fizic fără o încălzire prealabilă în concordanţă cu exerciţiile ce urmează a fi efectuate. De asemenea, contracturile pot fi generate de efectuarea unor  mişcări bruşte sau de transportul unor greutăţi mari. Uneori contracturile sunt cauzate şi de problemele articulare sau  dezechilibrele musculare.


  Primul ajutor

  Repausul de minim 3 zile, ajungând până la o săptămână, este metoda cea mai eficientă de intervenţie şi tratament. Imediat după apariţia simptomelor specifice, şi-au dovedit eficienţa compresele reci pentru limitarea inflamării zonei, iar la 24 de ore după aceea compresele călduţe. Potrivite pentru a stimula alungirea musculaturii şi implicit şi circulaţia locală sunt  activităţile care includ exerciţii de aerobic moderat sau stretching uşor. Masajul terapeutic este şi el o soluţie complementară potrivită.


  Prevenţie

  – Corelarea efortului cu forma fizică reală

  – O bună încălzire înainte de efort fizic

  – Timp de refacere direct proporţional cu efortul depus

  – Evitarea transportării de greutăţi mari, mai ales dacă există antecedente de contracture sau întinderi musculare

  ATENŢIE!

  Dacă simptomele persistă o perioadă mai îndelungată, fără nicio scădere în intensitate, vizita la medic este obligatorie, întrucât ţesutul muscular poate fi afectat ireversibil.

     Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply