• Boli de vară

  Vacanţa de vară, precum şi activităţile din sezonul cald ne predispun la o serie de boli specifice sezonului canicular.

  Deshidratarea

  Deshidratarea apare atunci când corpul pierde prea multe lichide. Apa este un element extrem de important pentru organismul nostru, iar un nivel adecvat de hidratare este necesar pentru buna funcţionare a acestuia.

  ATENŢIE! Deshidratarea poate aparea la orice vârsta, dar este foarte gravă în cazul nou născuţilor, copiilor şi a vârstnicilor. În cazul în care un copil sau un vâsrtnic prezintă simptome ale deshidratării este bine să sunaţi la 112!

  Pierdem zilnic apă atunci când respirăm, transpirăm, urinăm sau facem efort fizic. Pe lânga acestea, mai există câţiva factori care duc la deshidratare:
 diareea, vărsăturile, diabetul şi arsurile.

  Primul semn al deshidratării este, desigur, starea de sete. Un aport de apă scăzut poate cauza: urină concentrată, de culoare galben închis, gura uscată, ochi uscaţi, crampe musculare, ameţeli, stări de vomă şi 
slăbiciune.

  În momentul în care organismul este deshidratat, acesta nu mai poate asigura necesarul de lichid pentru ca sângele să circule normal, iar victima poate intra în stare de şoc. În caz de deshidratare severă, se instalează halucinaţii, iar în final, totul culminează cu colapsul organelor interne. Decesul este iminent dacă nu se intervine rapid.

  Prevenţie

  •  este bine să se consume 8-10 pahare de lichid pe zi
  • nu se recomandă consumul de cafea, sucuri dulci sau alcool, inclusiv bere sau vin
  • evitarea regimurilor hiper-proteice şi a celor care conţin multă sare
  • se recomandă purtarea unui singur rând de haine uşoare, deschise la culoare
  • în cazul efortului fizic se recomandă consumarea unei cantităţi mai mari de apă în timpul şi după exerciţiile fizice, oprirea acestora în cazul apariţiei ameţelii sau a oboselii foarte mari şi folosirea unui echipament adecvat sportului

  Iritaţii ale pielii şi aluniţe

  Vara reprezintă un moment prielnic pentru concedii petrecute pe plajă, însă cei care au multe aluniţe pe corp sau au pielea foarte albă trebuie să evite soarele atât cât este posibil.

  Tot vara, unele persoane se confruntă cu mici erupţii de culoare roşie, sub forma unor iritaţii, la nivelul pielii. Uneori aceste iritaţii pot lua forma unor băşici pline cu apă şi pot cauza o senzaţie de disconfort deoarece crează mâncărimi. Cauza acestor iritaţii poate fi expunerea îndelungată la soare. De asemenea, sunt persoane care pot prezenta astfel de iritaţii pur şi simplu pentru că sunt alergice la temperaturile ridicate.

  ATENŢIE! Rănile, bătăturile, arsurile, tăieturile şi zgârieturile se infectează foarte uşor vara.


  Conjunctivita, otita şi bolile de piele

  Pentru că vara este sezonul băilor la piscină sau la ştrand, riscul de conjunctivită  sau otită este ridicat. De asemenea, apele contaminate pot fi cauza unor boli de piele, precum psoriazisul, dermatita, eczemele sau alte infecţii fungice (candida, herpes etc.).

  Aveţi grijă cum vă alegeţi bazinele şi evitaţi să vă udaţi capul dacă nu sunteţi siguri de calitatea apei.

  Tot vremea caldă ne determină să ne îmbrăcăm sumar şi să ne expunem pielea. Mijloacele de transport în comun, joaca cu animalele sau mediile de muncă care presupun interacţiunea cu mulţi oameni (inclusiv cei din sistemele medicale) fac ca riscul de atingere a unor suprafeţe sau persoane deja contaminate să fie mare. Astfel creşte riscul de infecţie. Vara este cunoscută ca fiind un sezon cu incidenţă ridicată a bolilor de piele.


  Infecţii provocate de aerul condiţionat

  Din cauza temperaturilor ridicate vara, tot mai multe persoane recurg la răcoarea dată de aer condiţionat. Puţină lume ştie însă că, folosite necorespunzător, acestea sunt periculoase pentru sănătate.

  Filtrul aparatului de aer condiţionat trebuie curăţat periodic pentru a evita depunerea bacteriilor care pot cauza infecţii, unele chiar serioase, precum pneumonii, amigdalite, sinuzite, rinite etc.

  În plus, nevralgiile sunt cauzate de şederea prelungită în încăperile cu aer condiţionat sau de trecerea bruscă de la cald la rece. Acestea se manifestă prin dureri de cap şi maxilo-faciale, amorţeli ale gâtului şi braţelor, iar, uneori, se pot produce pareze.

  Pentru a evita nevralgiile, se recomandă să stati la o distanţă de 6-9 metri de locul în care este montat aparatul de aer condiţionat, iar temperatura de reglare a acestuia să fie cu 5-6 garde Celsius mai mică decât cea de afară.

  ATENŢIE! Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare trebuie să fie foarte atente atunci cînd intră într-o cameră în care funcţionează aerul condiţionat. Inima trebuie să depună un efort mai mare pentru  a se acomoda la o temperatură mai mică, aşa că acestea riscă stop cardiovascular.


  Gripa estivală

  În general, gripa estivală este o afecţiune uşoară, cauzată de virusurile care circulă în aer şi pe care le puteţi contracta cu uşurinţă la ştrand, în piscine sau în orice alt loc de agrement foarte aglomerat. Cu toate acestea, dacă o persoană are imunitate slabă, poate dezvolta o formă severă de boală.

  ATENŢIE! A nu se confunda gripa de vară cu o simplă răceală sau cu obişnuita roşeaţă în gât apărută în urma consumului unei delicioase îngheţate sau al sucurilor reci.

  Simptome
  Spre deosebire de răceală sau alte infecţii respiratorii, gripa estivală debutează brusc, cu febră de peste 38 de grade Celsius, frisoane, dureri articulare şi musculare, tuse seacă şi dureri în gât, care persistă cam 3-4 săptămâni.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply