• Bilanţ după doi ani cu ”Lecţia de prim ajutor”

  Comunicat de Presă

  10 decembrie 2013

  La doi ani de la lansarea programului de informare a publicului larg pe tema acordării primul ajutor în situaţii de urgenţă ”Lecţia de prim ajutor”, Asociaţia MaiMultVerde şi ING Asigurări de Viaţă fac bilanţul rezultatelor:
  • peste 5,4 milioane de vizionări pentru pastilele TV ”Lecţia de prim ajutor” difuzate la Pro TV
  • 100.000 de vizite pe site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, dintre care peste 60.000 de vizitatori unici
  • 18.000 descărcări ale aplicaţiilor pentru smartphones şi tablete
  • peste 600 de persoane informate despre acordarea primului ajutor în cadrul cursurilor organizate cu sprijinul SMURD şi ISU Bucureşti, dintre care 400 de angajaţi şi clienţi ai ING Asigurări de Viaţă
  • 7.000 de fani pe Facebook
  • programul a câştigat Premiul III la Gala Societăţii Civile, ediţia 2013, în cadrul secţiunii ”Educaţie, Învăţământ, Cercetare”, Pemiul UNSAR pentru campanii de CSR şi ”Silver Prize” în cadrul galei ZF Mobilio 2013 la categoria ”Best Mobisite”
  • 12.000 euro donaţi către SMURD de către ING Asigurări de Viață prin două campanii organizate în cadrul programului.
  Programul “Lecţia de prim ajutor” include site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, aplicaţiile pentru smartphones şi tablete şi lecţiile publice de prim ajutor. Programul este dezvoltat de Asociaţia MaiMultVerde şi ING Asigurări de Viaţă în parteneriat cu SMURD.
  În primii doi ani de funcţionare, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a înregistrat peste 100.000 de vizite (dintre care peste 60.000 unice), fiind accesate 230.000 de pagini, iar fiecare utilizator având un timp mediu petrecut pe site de 3,5 minute. În cadrul site-ului sunt publicate permanent informaţii de actualitate din domeniul acordării primului ajutor, rubrici speciale dedicate afecţiunilor de sezon, ilustraţii grafice explicative şi filme cu demonstraţii ale soluţiilor de prim ajutor. Cei mai căutaţi termeni pe site-ul lectiadeprimajutor.ro au fost: prim ajutor, indigestia, trusa de prim ajutor, contractura musculară, epilepsia, şoc anafilactic, fractură închisă, poziţia laterală de siguranţă, manevra Heimlich, coma alcoolică.
  Vizitatorii pot adresa întrebări medicilor SMURD prin intermediul unui formular online şi primi răspunsuri în 24 de ore sau îşi pot testa cunoştinţele despre acordarea primului ajutor şi verifica stilul de alimentaţie şi viaţă prin quiz-uri online.
  De asemenea, vizitatorii site-ului pot contribui cu informaţii noi la situaţiile deja existente sau pot propune situaţii şi soluţii noi, iar cei care doresc să fie la curent cu ultimele noutăţi se pot abona la e-newsletter-ul Lecţia de prim ajutor. Informaţiile sunt disponibile şi pe reţelele de socializare Facebook www.facebook.com/lectiadeprimajutor şi Twitter http://twitter.com/#!/primajutor.
  Pentru a spori nivelul de interactivitate al programului şi a asigura accesul facil la informaţii, utilizatorii de telefoane şi tablete cu sisteme de operare iOS şi Android pot descărca şi utiliza gratuit prima aplicaţie cu soluţii de prim ajutor disponibilă în limba română, cu ajutorul căreia obţin rapid informaţii şi soluţii pentru cele mai des întâlnite probleme medicale (http://lectiadeprimajutor.ro/aplicatii-pentru-android-si-iphone/). Aplicaţia pentru smartphones este disponibilă şi în varianta offline, putând fi descărcată şi accesată chiar şi în lipsa conexiunii la internet. De la lansarea aplicaţiilor, în luna august 2012, s-au înregistrat 18.000 de descărcări. Pentru a susţine demersurile destinate salvării de vieţi, ING Asigurări de Viaţă a donat către SMURD, la începutul anului 2013, suma de 10.000 euro, echivalentul a 10.000 de descarcări ale aplicaţiei din Google Play şi App Store în anul 2012.
  Cu ocazia aniversării a doi ani de program ”Lecţia de prim ajutor”, comunitatea de pe Facebook a fost implicată într-o mini-campanie online prin care fiecare Like pentru însemnarea aniversară se concretiza într-o donaţie de 1 euro către SMURD. La finalul perioadei alocate campaniei, s-au adunat aproape 2.000 de Like-uri care s-au transformat în 2.000 euro donaţi SMURD de către ING Asigurări de Viaţă.
  Nu în ultimul rând, în cadrul programului au fost organizate cursuri de prim ajutor pentru publicul larg, angajaţii şi clienţii ING Asigurări de Viaţă, la care au participat  peste 600 de persoane şi în cadrul cărora instructorii SMURD au prezentat soluţii de prim ajutor de bază, iar participanţii au avut ocazia să afle şi să testeze practic manevrele de bază în acordarea primului ajutor. Unul din participanţii la cursurile de prim ajutor a fost impresionat de idee: ”Am participat la unul dintre cursurile de prim ajutor organizate de ”Lecţia de prim ajutor” şi am apreciat, în primul rând, ideea de face aceste cursuri, dar şi explicaţiile primite de la instructorul SMURD, exemplificarea situaţiilor de prim ajutor şi informaţiile adiacente care ne ajutau să ne facem o idee mai bună despre ce înseamnă intervenţia în astfel de situaţii.
  Despre programul Lecţia de prim ajutor
  Pentru că au creat în România unul dintre cele mai bune sisteme medicale de intervenție de urgență din întreaga lume, doctorul Raed Arafat și colegii lui de la SMURD merită toată recunoștința noastră. Cel mai frumos fel de a le mulțumi ar fi să învățăm, la rândul nostru, să acordăm primul ajutor pentru a le face lor munca mai ușoară și nouă înșine viața mai lungă.” – Dragoş Bucurenci
  Lectiadeprim ajutor.ro este un proiect important destinat instruirii populaţiei, ce are o consecinţă pozitivă în demersul nostru de informare corectă a tuturor celor care se confruntă cu o situaţie de urgenţă. Mulţumim ING Asigurări de Viaţă, Asociaţiei MaiMultVerde şi tuturor celor care au sprijinit această iniţiativă.” – Dr. Raed Arafat
  Lecţia de prim ajutor” este un proiect care ne-a impresionat din prima clipă prin forţa sa uriaşă de a salva vieţi omeneşti şi de aceea, la ING, ne-am implicat cu tot sufletul în dezvoltarea şi extinderea sa, astfel încât să îl oferim unui public cât mai extins. Bilanţul de succes din primii doi ani de existenţă, confirmă o dată în plus nevoia importantă care exista în rândul publicului pentru un astfel de program de educaţie, dar şi impactul pozitiv pe care, împreună, îl putem produce în comunităţile din care facem parte”. – Carmen Soare, Director Marketing ING Asigurari de Viață.
  Lecţiadeprimajutor.ro este prima sursă de informaţii la care apelez atunci când am dileme medicale. Aici am găsit de fiecare dată informaţiile de care aveam nevoie. Nu am pregătire medicală, dar situaţii de prim ajutor pot apărea oricând şi oriunde şi trebuie să fim pregătiţi.” – Matei Ispas, susţinător al programului ”Lecţia de prim ajutor”.
  Pentru mai multe informaţii
  Delia Carstean, CSR Manager ING Asigurări de Viaţă, 0735 193 453, delia.carstean@ing.ro
  Ioana Ursu, Consultant comunicare ING Asigurări de Viaţă, ioana.ursu35@ing.ro, 0733 057 890
  Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociaţia MaiMultVerde,  
  email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, 0755 224 816
  Partenerii programului
  Asociaţia MaiMultVerde
  Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii cinci ani de activitate, 2008 – 2012, MaiMultVerde a lucrat cu 22.000 de voluntari, a plantat peste 700.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti şi Oradea, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii cinci ani a depăşit 3.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.
  ING Asigurări de Viaţă
  ING Asigurări de Viaţă este prima companie internaţională de asigurări de viaţă care a intrat pe piaţa din România, în ianuarie 1997 și, din 1999 este lider al pieţei. Iniţiată în 2010, strategia de responsabilitate socială a ING Asigurări de Viaţă urmăreşte ca direcţii prioritare educaţia financiară, protecţia mediului şi accesul la educaţie pentru copiii talentaţi sau defavorizaţi, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viaţă”.
  În cadrul acestei direcții, colaborarea cu asociații și organizații care se implică activ în salvarea de vieți s-a concretizat în numeroase programe cu impact și rezultate pozitive în comunitate. Astfel, ING susține Asociația Inima Copiilor în demersurile menite să ducă la punerea în funcțiune a Secției de cardiochirurgie și neurochirurgie pediatrică a spitalului de copii Marie Curie, programul Asociației M.A.M.E. – “Copilaria nu trebuie trăită în spital” – prin care au fost refacute doua etaje din cadrul Spitalului Fundeni și „Lecţia de prin ajutor”. Nu în ultimul rând, din dorința de auto-responsabilizare și implicarea voluntară a angajaților, colaboratorilor și clienților, ING Asigurări de Viață a creat în 2012 Fundația pentru Viață, care sprijină asociații și centre sociale pentru copii și persoane în vârstă, implicându-se în același timp în susținerea financiară a persoanelor cu boli grave.
  SMURD
  În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgenţă ce funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistenţe medicale de urgenţă calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă. După 21 de ani de existenţă, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieţii cetăţeanului român. Serviciul activează în aproape toate judeţele ţării, având în dotare logistică de ultimă generaţie şi fiind deservit de paramedici, asistenţi şi medici pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie în vederea salvării vieţilor celor aflaţi în situaţii critice sau dificile din punct de vedere medical.

   

   

   


  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply