• Astenia de primăvară

  Pe parcursul sezonului rece, aportul de vitamine şi minerale scade şi astfel efortul depus în acest sezon duce la epuizarea celulelor, care, odată cu începerea primăverii, tind să consume mai multă energie decât produc. Astfel, apare aşa-zisa astenie de primăvară.

  Apariţie

  Odată cu încălzirea vremii, la unele persoane se face tot mai simţită o stare de oboseală generală, însoţită de slăbiciune fizică, iritare sau chiar melancolie.

  Pentru că a venit primăvara, rezerva noastră de vitamine este pe sfârşite şi nu mai acoperă necesităţile organismului. Pe parcursul sezonului rece, aportul de vitamine şi minerale scade şi astfel efortul depus în acest sezon duce la epuizarea celulelor, care, odată cu începerea primăverii, tind să consume mai multă energie decât produc. Astfel, apare aşa-zisa astenie de primăvară.


  Simptome

  Este vorba despre o stare de slăbiciune generală a organismului, manifestată prin oboseală. Uneori, oboseala se instalează la cel mai mic efort, cum ar fi mersul, iar alteori la efort susţinut. Apar palpitaţiile, gâfâielile sau pulsaţiile în tâmple. Alteori, oboseala cuprinde muşchii, care încep să doară şi apare epuizarea. Astenia poate fi însoţită de tremurături şi slăbiciune a picioarelor, spasme (cârcei), senzaţie de leşin. Aceste simptome sunt determinate de alimentaţia săracă în vitamine, de lipsa soarelui şi a mişcării, de statul prelungit în faţa televizorului în timpul iernii etc.

  ATENŢIE! Scăderea potenţialului fizic poate duce la reducerea apetitului sexual sau la o uşoară depresie şi provoacă o scădere a capacităţilor intelectuale.


  Prevenţie

  Astfel, pentru tratarea asteniei de primavară trebuie să consumaţi foarte multe fructe şi legume care aduc organismului un aport important de vitamine şi minerale. Trebuie să vă odihniţi mai mult, deoarece în timpul somnului, celulele organismului se refac. În plus, mişcarea face foarte bine şi este recomandat să vă plimbaţi în aer liber, astfel organismul se va adapta mai uşor la aceste schimbări. Nu uitaţi nici de terapia comportamentală: zâmbiţi cât mai des, ieşiţi în parc când e soare, bucuraţi-vă de viaţă. Astenia poate fi prevenită şi cu o medicaţie moderată. Întreabă medicul ce multivitamine sau siropuri vitaminizante sunt potrivite pentru această perioadă.

  ATENŢIE! Toate categoriile de vârstă sunt vulnerabile în faţa asteniei, dar în special persoanele stresate, copiii şi bătrânii. De regulă, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply