• Aşchii intrate în piele

  Indiferent de natura lor, aşchiile pătrunse în epidermă provoacă un real disconfort, putând antrena şi alte simptome cel puţin la fel de neplăcute ca şi durerea. Fie că sunt fragmente mici de lemn, metal sau sticlă,  prezenţa lor la nivelul epidermei, înfipte profund sau mai la suprafaţă, se manifestă iniţial prin durere persistentă la nivelul locului de penetrare. Cele mai expuse zone pentru astfel de mici accidente sunt extremităţile – tălpile şi mâinile, urmate de genunchi.

  Simptome

  În afară de durerea locală, aşchiile intrate în piele mai pot provoca înroşirea zonei, tumefierea sa, senzaţia de încălzire a locului, uneori o senzaţie pulsatilă sau chiar infecţii locale cu colectare de puroi.


  Primul ajutor

  Odată ce aţi localizat aşchia, aproximaţi pe cât posibil cât de adânc este înfiptă. Acest fapt este necesar pentru a determina dacă puteţi interveni singur sau trebuie să cereţi sfatul medicului. Dacă aşchia nu a pătruns complet în piele, prindeţi capătul liber cu o pensetă sterilizată şi extrageţi-o pe direcţa pe care a şi intrat în ţesut, apoi dezinfectaţi locul.

  Dacă aşchia nu mai are nicio porţiune la exterior, însă este aproape de suprafaţa pielii, puteţi aplica presiune pe lateralele zonei pentru a o determina să urce către suprafaţă. De asemenea, cu un ac sterilizat în foc şi răcit puteţi îndepărta stratul de ţesut de deasupra corpului străin, pentru a-l extrage apoi cu penseta. Ca şi în cazul precedent, trebuie dezinfectat locul după extracţie.

  aschii-in-piele - Copie

   

  În situaţia în care aşchia este înfiptă adânc, se recomandă intervenţia unui cadru medical specializat.

  ATENŢIE! Dacă locul în care a pătruns o aşchie prezintă şi simptome adiacente pe lângă durere moderată, înroşire, senzaţie de căldură, senzaţie de pulsare, arsuri, puroi, toate acestea sunt semnele unei infecţii care trebuie tratate de către medic.

  În cazul în care victima este diabetică sau cu imunitatea scăzută, sfatul medicului este absolut necesar.  Share

  Lasă un comentariu →
 • Postat de milos carnu la 4 aprilie 2015, 13:03

  Dar ce, diabeticii nu pot avea infectii? Multumesc

  Răspunde →
 • Postat de lectia de prim ajutor la 16 martie 2016, 12:55

  Sigur că pot avea infecţii, dar am menţionat necesitatea sfatului medicului datorită tratamentului special, care să nu le înrăutăţească starea de sănătate.

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply