• Arsuri termice

  Cel mai important, atunci când întâmpinaţi un caz de arsură, este să vă protejaţi în primul rând pe dumneavoastră pentru a nu deveni o victimă. Întrerupeţi sursa agresiunii (curentul electric sau gazul) sau îndepărtaţi victima din apropierea sursei de căldură în cazul unui incendiu.

  ATENŢIE! Pentru a-i putea ajuta pe ceilalţi trebuie să fiţi siguri că nu vă puneţi în pericol!

  Arsuri provocate de un corp solid supraîncălzit

  În cazul arsurii cu un corp supraîncălzit (fier de călcat, de exemplu), este vitală oprirea contactului prin plasarea rapidă a zonei arse sub jet de apă.

  Puteţi îndepărta hainele victimei cu o singură condiţie: acestea să nu fie lipite de piele! Dacă hainele sunt lipite de zona arsa nu încercaţi să le scoateţi pentru că puteti provoca rupturi ale ţesutului şi chiar hemoragie.

  După plasarea plăgii arse sub jet de apă puteţi aplica comprese reci.

  ATENŢIE! Nu aplicaţi gheaţă direct pe rană, pansaţi rana cu o compresă sterilă şi o faşă şi aplicaţi gheaţă peste acest pansament.


  Arsuri provocate de lichide sau vapori

  În cazul arsurii provocate de lichide sau vapori, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să îndepărtaţi victima de sursa arsurii.

  Îndepărtaţi apoi hainele sau pantofii care au intrat în contact cu lichidul fierbinte şi răcoriţi zona cu apă rece.

  Acoperiţi zona cu un pansament steril şi nu aplicaţi creme sau unguent.


  Arsuri provocate de flăcări

  În cazul arsurii cu flacără, stingeţi cât mai repede flacăra, de preferat prin culcarea victimei la pământ şi acoperirea cu o pătură sau o haină.

  ATENŢIE! Nu lăsaţi victima să alerge. Aceasta este reacţia firească a unui om cuprins de flăcări, dar curenţii de aer întreţin focul.

  Nu dezbrăcaţi victima dacă hainele sunt lipite de piele. Stropiţi cu apă rece şi aplicaţi comprese cu apă rece pe zonele lezate.

  Nu spargeţi flictenele (băşicile) şi nu aplicaţi cremă sau alte substanţe pe leziuni.

  Sunaţi la 112 sau transportaţi victima de urgenţă la cel mai apropiat spital!  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply