• Arsuri cauzate de petarde

  Materialele pirotehnice sunt nelipsite din casele românilor în timpul sărbătorilor de iarnă. Petardele sau artificiile de tot soiul sunt însă foarte periculoase, putând cauza arsuri.

  Folosirea petardelor sau artificiilor

  ATENŢIE! Dacă vreţi să folosiţi astfel de materiale pirotehnice, evitaţi să le aruncaţi în zone aglomerate sau spaţii închise. Alegeţi spatii deschise, deloc aglomerate şi aveţi grijă să nu le aruncaţi în apropierea altor persoane pe care le puteţi răni. De asemenea, dacă aţi aprins o petardă, nu o lăsaţi să explodeze când o ţineţi în mână. Poate provoca arsuri grave!

  Dacă o persoană a fost rănită de un astfel de material pirotehnic, sunaţi la 112!


  Primul ajutor

  În cazul arsurii cu flacără, stingeţi cât mai repede flacăra, de preferat prin culcarea victimei la pământ şi acoperirea ei cu o pătură sau o haină.

  ATENŢIE! Nu lăsaţi victima să alerge. Aceasta este reacţia firească a unui om cuprins de flăcări, însă curenţii de aer întreţin focul.

  Nu dezbrăcaţi victima dacă hainele sunt lipite de piele. Stropiţi cu apă rece sau aruncaţi cu zăpadă peste victimă şi aplicaţi comprese cu apă rece pe zonele lezate. Nu spargeţi flictenele (băşicile) şi nu aplicaţi cremă sau alte substanţe pe leziuni.

  Sunaţi la 112 sau transportaţi victima de urgenţă la cel mai apropiat spital!

     Share

  Lasă un comentariu →
 • Postat de Pansamente acasa la 7 martie 2014, 20:02

  Mai bine sa le admiram intr-un spectacol organizat decat sa ajugem la astfel de probleme.

  Răspunde →
 • Postat de Editor la 15 decembrie 2015, 14:14

  Este meseria pirotehnistilor. Intotdeauna e bine sa existe personal calificat pentru asta. In plus, la evenimente publice, este nelipsita prezenta echipajelor pompierilor.

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply