• Alergii la plante

  Vreme bună, chef de drumeţii, dar mai puţin de alergii…

  În plimbările în natură, alergiile sunt “la îndemână” deoarece iedera sălbatică, stejarul sălbatic, oţetarul sălbatic şi bozia sălbatică sunt plante foarte răspândite. Contactul cutanat cu acestea va determina o reacţie alergică în cele mai multe cazuri (aproximativ 70% din cei expuşi), mai ales dacă există o predispoziţie deja manifestată din punct de vedere al reacţiei la alţi factori alergeni.alergii polen

  Cauze

  Alergia este provocată de intrarea în contact cu o cantitate variabilă dintr-un ulei secretat de aceste plante, urusiolul, care persistă pe toate elementele plantelor (rădăcini, tulpină, frunze, fructe, etc) şi pe elementele vegetale din jur – copaci, frunze moarte, alte plante din apropiere, până la 5 ani de la momentul secreţiei şi care determină dermatita de contact.


  Simptome

  În funcţie de sistemul imunitar al individului şi de calitatea (cantitate, arie de expunere etc)  şi recurenţa expunerii la urusiol, erupţia tegumentară va apărea într-un interval care variază de la câteva ore până la câteva zile, ajungând în cazuri rare să se manifeste chiar şi după două săptămâni.

  ATENŢIE! Nu este nevoie să se vină în contact direct cu plantele, este suficient şi contactul indirect cu haine, încălţăminte, animale sau ustensile de grădinărit care au fost contaminate.

  Manifestările reacţiei alergice includ colorarea/înroşirea tegumentului care a intrat în contact cu uleiul, senzaţia de mâncărime, apariţia de vezicule conţinând un lichid indoor şi urticarii. Reacţia alergică nu este contagioasă, întrucât odată apărută dovedeşte absorbţia urusiolului la nivelul pielii şi încercarea organismului de a contracara substanţa şi de a o elimina. Contactul cu lichidul veziculelor nu prezintă nici el risc de contaminare.

  În cazurile de sensibilitate crescută, reacţiile alergice pot deveni mult mai severe, ducând la înroşirea unor arii extinse din corp – faţă, gât, organe genitale, şi la apariţia unor vezicule de dimensiuni mari, care sparte fiind eliberează un lichid cu miros deranjant.

  Reacţia alergică  în absenţa unui tratament medicamentos poate dura de la o săptămână până la trei săptămâni.


  Primul ajutor

  În cazul în care suspectaţi o alergie datorată uneia din plantele de mai sus, mai întâi asiguraţi-vă că aţi limitat contactul cu factorul alergen – îndepărtarea hainelor posibil contaminate, a eventualelor resturi vegetale ş.a.m.d. Apoi curăţaţi bine zona afectată cu apă rece şi eventual cu săpun. În caz de nevoie, aplicaţi comprese reci pentru a calma senzaţia de mâncărime.

  ATENŢIE! Dacă simptomele persistă sau se agravează, consultaţi medicul, persoana cea mai în măsură să vă diagnosticheze şi să recomande tratament medicamentos. Nu uitaţi, există pericolul şocului anafilactic şi în cazul alergiei la plante!


  Prevenţie

  Recunoaşterea plantelor care produc astfel de ulei toxic şi evitarea expunerii la ele este cea mai bună cale de a preveni atare reacţii organice neplăcute. De asemenea, pentru persoanele care îşi cunosc o hipersensibilitate, este recomandată purtarea unei vestimentaţii care să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului pentru a scădea posibilitatea de expunere.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply