• Alergia la frig

  Iarna vine cu temperaturi scăzute şi asta nu e o surpriză pentru nimeni. Ne îmbrăcăm adecvat şi, cel puţin teoretic, am rezolvat problema. Ce facem însă dacă, în ciuda mănuşilor groase şi a fularului bine înfăşurat în jurul gâtului, ni se înroşesc mâinile şi faţa, totul împreună cu o senzaţie de mâncărime şi disconfort?

  Apariţie

  Cele descrise mai sus sunt câteva din manifestările cele mai comune ale alergiei la frig, o afecţiune de care suferă mai mult tinerii şi care apare în contextul expunerii la temperaturi sub 4 grade Celsius. Până acum s-au descoperit mai multe forme ale acestei alergii, clasificate în funcţie de cauza organică de la baza afecţiunii. Există astfel alergia în formă familială, cu transmitere genetică, unde simptomele includ şi dureri de cap sau musculare, uneori chiar şi febră, alergia secundară unor afecţiuni (hematologice sau infecţioase) şi cea mai comună, alergia fără cauză depistabilă, sau, în termeni medicali, idiopată.

  Manifestările alergice apar la expunerea la aer rece, în unele cazuri la contactul cu obiecte, suprafeţe sau chiar apă rece şi alteori în urma ingerării alimentelor şi lichidelor reci.


  Simptome

  Semnele alergiei la frig variază de la simplele pete roşii aparute pe zonele expuse factorului termic (eritem), asociate cu o senzaţie de mâncărime moderată până la apariţia de papule (ridicături ale pielii specifice urticariei), umflarea extremităţilor sau a feţei şi senzaţia de nod în gât.

  Simptomele apar la puţin timp de la expunerea la factorul alergen şi durează în medie maxim câteva ore. În cazul în care acestea persistă mai mult de o zi, cel mai probabil nu este vorba de alergie la frig şi trebuie consultat medicul.

  ATENŢIE! Diagnosticarea este uneori dificilă, deoarece alergia la frig are simptomatologia comună cu unele afecţiuni dermatologice. Este obligatorie consultarea unui medic alergolog care va aplica teste specifice.


  Prevenţie

  Din păcate, alergia la frig nu este vindecabilă (deşi uneori dispare de la sine la câţiva ani de la prima apariţie), tratamentul medicamentos recomandat de medic ajutând doar la combaterea simptomelor, prin urmare prevenţia este esenţială. Se recomandă evitarea expunerii la factorii alergeni, deci mai puţine ieşiri in aer liber pe timpul iernii, şi neapărat cu vestimentaţie corespunzătoare care să protejeze şi să reducă la maxim suprafaţa expusă. De asemenea este necesară reducerea consumului de alimente şi lichide reci, cât şi limitarea pe cât posibil a contactului cu apa rece chiar şi în sezonul cald.  Share

  Lasă un comentariu →
Lasă un comentariu

Cancel reply