• Afecțiunile de sezon și soluțiile practice de urgență, cele mai căutate pe www.lectiadeprimajutor.ro

  Peste 5,45 milioane de români au beneficiat, până în prezent, de sfaturile si soluțiile practice oferite în cadrul programului „Lecția de prim ajutor”, un proiect de prevenţie şi educaţie pentru salvarea de vieţi dezvoltat de ING Asigurări de Viaţă în parteneriat cu SMURD.

  Programul oferă publicului larg informații utile privind cele mai des întâlnite probleme și urgențe medicale, precum și soluțiile care pot fi puse în practică în siguranţă de către persoane fără o pregătire medicală.

  Astfel, emisiunea „Lecţia de prim ajutor”, difuzată pe Pro TV în perioada noiembrie 2011 –februarie 2012 a fost urmărită, de-a lungul celor 12 ediții, de 5,44 milioane de români. Fiecare ediție a emisiunii a prezentat publicului câte o situaţie de urgenţă diferită si soluţia practică a acesteia. Prezentatorii emisiunii au fost Dana Rogoz (Pro TV) şi Dragoş Bucurenci (fondator Asociaţia MaiMultVerde) împreună cu medicul SMURD Simona Bratu. Odată cu difuzarea ultimei ediții a emisiunii TV (pe data de 11 februarie), prima etapă a programului s-a încheiat cu succes, cele 12 lecții video rămânând la dispoziția publicului la adresa www.lectiadeprimajutor.ro/lectiivideo.

  În ceea ce privește site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, acesta va continua să fie dezvoltat de cei doi parteneri ai programului, ING Asigurări de Viată și SMURD, prin adăugarea constantă de noi informații, de rubrici speciale dedicate afecțiunilor și soluțiilor de prim ajutor de sezon, precum și prin includerea de noi aplicații pentru creșterea interactivității și ușurinței în utilizare (formulare de feed-back speciale, aplicații pentru smart phones și tablete etc.).

  Site-ul www.lectiadeprimajutor.ro oferă informaţii despre modul în care se recunoaște o urgenţă medicală, cum poate fi oferit primul ajutor în cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicaţii, fracturi, cum se efectuează corect manevra Heimlich, dar şi informații despre prevenţie şi procedura de semnalare a unei situaţii de urgenţă la 112. Informaţiile sunt însoţite de ilustraţii grafice explicative şi de filme.

  În primele patru luni de funcționare, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a înregistrat peste 15.500 de vizite (dintre care aproape 10.100 de vizitatori unici), fiind vizionate peste 68.000 de pagini, cu un timp mediu petrecut pe site de 4,5 minute. Circa 40% dintre persoanele care au accesat www.lectiadeprimajutor.ro în intervalul noiembrie-februarie au fost interesate de soluții practice pentru diferite tipuri de urgențe medicale (circa 40% dintre căutări vizând tematici precum „prim ajutor”, “ajutor” și „lecția de prim ajutor”), 9% de soluții în cazul fracturilor, 4,6% de afecțiuni ale coloanei vertebrale, 1,13% de hemoragii și 1% de manevra Heimlich.

  În ceea ce privește întrebările adresate medicilor SMURD prin intermediul site-ului, 20% dintre mesaje au solicitat informații privind realizarea corectă a manevrei Heimlich (la adulți și copii), 15% despre cum trebuie să procedeze în caz de leșin și pierdere a cunoștinței, 10% despre fracturi, 10% despre cum ar trebui să procedeze în caz de accident rutier, 10% cereau sfaturi în caz de înec și 10% despre alte situații (precum crize de astm, șoc anafilactic, degerături). De asemenea, 15% dintre persoanele care au scris medicilor SMURD au fost interesate despre modul în care pot face voluntariat în cadrul SMURD, iar alţi 10% de includerea lecțiilor de prim ajutor în cadrul școlilor.

  Pornind de la premisa că este foarte important ca populaţia să dețină, încă de la cele mai mici vârste posibile, noţiuni de prim-ajutor, cei doi parteneri ai programului au în plan, pentru viitorul apropiat, şi implementarea unui program de educaţie în şcolile din România.

  Prin intermediul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro orice persoană poate adresa întrebări online medicilor SMURD şi primi răspunsuri în 24 de ore. Nu în ultimul rând, programul şi informaţiile despre acesta sunt disponibile și pe Facebook, la adresa www.facebook.com/lectiadeprimajutor, și pe Twitter, la http://twitter.com/#!/primajutor.

  În cadrul aceluiași program, ING Asigurări de Viață oferă propriilor angajați posibilitatea de a participa la lecții de prim ajutor susținute de medici ai SMURD. Până în prezent circa 20% din cei 400 de angajați ai companiei au participat la lecțiile de prim ajutor, învățând cum trebuie să procedeze corect atunci când se confruntă cu o situație de urgență medicală.

  Pentru mai multe informaţii:

  Ioana Ursu, Consultant comunicare ING Asigurări de Viaţă, tel. 0733 057 890

  Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociaţia MaiMultVerde,

  email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel. 0757 124 124

  Declaraţii de presă

  Dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD

  Susţinerea proiectului “Lecţia de prim-ajutor” se înscrie într-o serie mai largă de acţiuni promovate de SMURD şi Fundaţia pentru SMURD care au în vedere educarea populaţiei. Cunoaşterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de către fiecare dintre noi poate salva, nu de puţine ori, vieţi. Aplicarea corectă a acestora poate duce la câştigarea unui timp extrem de preţios pentru pacient, până la sosirea echipajului specializat în acordarea primului-ajutor. Important este, însă, ca aceste regului să fie aplicate cu stricteţe, astfel încât acţiunile noastre să ajute pacientul, nu să-i agraveze situaţia. O singură acţiune sau mişcare greşită aplicată unei persone aflată într-o situaţie critică îi poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijină acest proiect. “Lecţia de prim-ajutor” conţine un set de reguli simple, elementare, care ne pot transforma pe fiecare dintre noi într-un potenţial salvator”.

  Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurări de Viaţă:

  Numărul foarte mare de oameni interesați de ”Lecția de prim ajutor” ne confirmă o dată în plus nevoia unor astfel de inițiative de educare pentru salvarea de vieți în rândul publicului larg. Prin participarea ING Asigurări de Viață în acest program, alături de parteneri valoroși precum SMURD și ProTV, ne-am dorit să le oferim oamenilor informațiile de care au nevoie în situatii de urgență medicală, dar mai ales să tragem un semnal de alarmă privind nevoia ca fiecare dintre noi să deținem un bagaj minim de cunoștințe pentru a salva, la nevoie, o viață.”

  Dragoş Bucurenci, fondator Asociaţia MaiMultVerde

  Ideea unei emisiuni care să popularizeze măsurile elementare de prim ajutor mi-a venit în timpul stagiului de voluntariat pe care l-am făcut în prima jumătate a anului trecut în cadrul SMURD Bucureşti. Așa mi-am dat seama că, oricât de performant ar fi sistemul naţional de medicină de urgenţă, el nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu toţii să ştim să le facem din momentul producerii unui accident şi până la sosirea salvării. M-am bucurat să găsesc în cadrul echipei ING Asigurări de Viată un partener de nădejde pentru realizarea acestui program.”

  Partenerii programului

  ING Asigurări de Viaţă

  ING Asigurări de Viaţă este prima companie internaţională de asigurări de viaţă care a intrat pe piaţa din România, în ianuarie 1997. Începând cu anul 1999 este lider al pieţei de asigurări de viaţă. Iniţiata în 2010, atunci când a fost creată o divizie dedicată în cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate socială a ING Asigurări de Viaţă urmăreşte ca direcţii prioritare educaţia financiară, protecţia mediului şi accesul la educaţie pentru copiii talentaţi sau defavorizaţi, la care s-a adăugat în 2011 pilonul programelor care oferă “Şanse la viaţă”. Pe parcursul anului 2011 ING Asigurări de Viaţă a dezvoltat nouă proiecte de amploare și o serie de proiecte adiacente în domeniul responsabilității sociale, printr-o investiție totală de 1,24 milioane RON, aferentă programelor derulate. Prin programele destinate salvării de vieţi (care au cumulat anul trecut 41% din investiția totală în responsabilitate sociala a companiei), ING se implică în cauze şi acţiuni care oferă instrumente pentru prevenţie şi educaţie, dar şi diagnostic şi tratament – aşa cum au fost, în 2011, Lecția de prim ajutor, programul pentru punerea în funcţiune a Secţiei de cardiochirurgie pediatrică a spitalului de copii Marie Curie, initiaţiva “Copilăria nu trebuie trăită în spital” pentru refacerea etajelor 6 şi 7 din cadrul Spitalului Fundeni şi, nu în ultimul rând, iniţiativa de sprijinire a SMURD pentru achiziţionarea primului avion sanitar.

  SMURD

  În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgenţă ce funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, împreună cu dotarea necesară, la locul unde se găsea pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unei asistenţe medicale de urgenţă calificată. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă. În această fază de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmând să fie transferat la cea mai apropiată unitate medicală cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă. După 21 de ani de existenţă, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent în slujba vieţii cetăţeanului român. Serviciul activează în aproape toate judeţele ţării, având în dotare logistică de ultimă generaţie şi fiind deservit de paramedici, asistenţi şi medici pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie în vederea salvării vieţilor celor aflaţi în situaţii critice sau dificile din punct de vedere medical.


  Share

  Lasă un comentariu →