• Accident cerebral

  Accidentul vascular cerebral reprezintă o tulburare a circulaţiei ce deserveşte un anumit teritoriu cerebral şi care determină o perturbare majoră a funcţiilor acestuia. În fiecare an, milioane de oameni suferă un accident vascular cerebral şi aproape 25% dintre victime decedează.

  Simptome

  Victima unui accident cerebral poate fi alertă, confuză sau comatoasă. Unele victime nu pot vorbi, altele pot prezenta convulsii sau dureri de cap. De asemenea, victima poate acuza amorţeală sau paralizie pe o parte din corp, ameţeli, tulburări de vedere sau incapacitatea de a vorbi.

  Rugaţi victima să vă arate dinţii sau să zâmbească. În mod normal, ambele părţi ale feţei se mişcă uniform. La victima unui accident cerebral, una dintre părţi nu se mişcă la fel ca cealaltă.

  Rugaţi victima să-şi ridice braţele în faţă şi să le menţină timp de 10 secunde. În mod normal, îşi poate susţine braţele în acelaşi mod. Victima unui accident cerebral nu-şi poate ridica unul din braţe sau acesta cade mai repede decât celălalt.


  Primul ajutor

  Sunaţi la 112! 

  Până la sosirea ajutorului calificat menţineţi căile aeriene libere. Dacă victima are convulsii, aveţi grijă să nu se lovească. Dacă victima este inconştientă, aşezaţi-o în poziţia laterală de siguranţă.  Share

  Lasă un comentariu →
 • Postat de Ghindar Cristina la 29 aprilie 2015, 16:57

  Mulțumim pt. informații. Sunt utile și pe înțelesul tuturor. Oferiți informații și despre RCP la copil(sugar și copilul 1-8 ani). Mulțumesc anticipat!

  Răspunde →
 • Postat de rodica la 30 aprilie 2015, 08:02

  e fff educativ .multumesc

  Răspunde →
 • Postat de rodica la 30 aprilie 2015, 08:03

  e fff educativ .multumesc

  Răspunde →
 • Postat de Pablo Ciprian la 23 iunie 2015, 10:37

  Destul de corect prezentat! Felicitari! Primordiar ramane faptul de a nu se intra in panica, de-a se apela cat mai repede 112…cu cat mai multe detalii si asupra locatiei si a starii victimei! Succes!

  Răspunde →

Lasă un comentariu

Cancel reply